Отидете към основна версия

1 239 0

Плевнелиев за Шенген: Натискът не е добра рецепта

  • росен плевнелиев-
  • шенген-
  • сърбия-
  • ес-
  • софийски университет
Снимка: БГНЕС

Ще покажем търпение и отговорност за Шенген. Така президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти снощните новини от Брюксел, че решението за присъединяването ни към свободното пространство за движение на хора, стоки и услуги се отлага за септември.

Причина за отлагането стана холандското недоверие в способностите ни да се справим с корупцията и престъпността, поради което Амстердам ще изчака летния мониторингов доклад на ЕК, който пък ще анализира цялостно 5-годишното ни членство в съюза.

„Натискът и чистото противопоставяне на една държава срещу друга държава в Европа не са добра рецепта и не са адекватни за ситуацията“, заяви Плевнелиев след като изнесе лекция пред студенти.

„България ще бъде умен, солидарен, търпелив член, който обаче ще преследва своя интерес до край“, категоричен е държавният глава и изтъкна нужната от солидарност между страните от ЕС.

Плевнелиев се обяви в подкрепа на сръбското членство в ЕС, тъй като от снощи Белград се сдоби с официален статут на кандидат-членка, и отхвърли възможността за налагане на ултиматум. Румъния обяви подобно намерение, свързано с етническата й общност на сръбска територия.

Преди това президентът изнесе лекция пред студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на която изтъкна важността на знанията и информацията като източник на просперитет.

Държавният глава сравни знанието със свобода, което ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев радостно приветства.

Темата на лекцията бе за националната идентичност през 21 век. „Нашето поколение все още търси своя идеал“, коментира държавният глава, давайки исторически пример с вдъхновяващия Паисий Хилендарски за народа ни през 18 в. и 19 в., както и с братя Миладинови.

Плевнелиев повтори тезата си, че страната ни трябва да работи за икономика с висока добавена стойност и конкурентоспособност, както и да търси нови възможности за развитие, защото „светът не е само Европа“.

„Светът е сключил на пета скорост в своето развитие. И ние трябва да скочим в този влак, а не да се оправдаваме“, категоричен бе Плевнелиев, който ще търси в диалог с хората отговор на въпроса: „От какво България иска да печели?“.

Белгия се е ориентирала към фармацевтичната индустрия и биотехнологиите, Южна Корея – към информационните технологии, изтъкна Плевнелиев, за да подчертае нужната от национални приоритети за развитие.

Образованието има водеща роля в това отношение и може да се послужи като „меката сила“ на България. Плевнелиев е убеден, че страната ни отново може да стане притегателен център за студенти от цял свят. Не бива да забравяме и традиционните наши отрасли. Цялостното развитие на страната ни трябва да бъде съобразено с опазването на околната среда и енергийната ефективност.

„През последните две години и половина се прочух с думата магистрали. Има и друга инфраструктура – технологична и иновационна, на която трябва да обърнем внимание“, категоричен е Плевнелиев и предложи на Джон Атанасов да бъде кръстен бъдещ музей на науката.

Държавният глава коментира пред журналисти и горещата в последните дни тема „Студентски град“,настоявайки за повече баланс в режима на студентите между учене и свободно време. „Не е допустимо в Студентски град да няма една книжарница, една библиотека, същевременно да има хиляди дискотеки, клубове“, отсече той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини