Отидете към основна версия

1 140 0

Борисов с идея за полети Баку-Варна

  • борисов-
  • артур расизаде-
  • азербейджан

„Политическите ни отношения са на високо равнище, но трябва да се постараем да разширим и задълбочим икономическите, културните и хуманитарните връзки между България и Азербайджан”. Това каза министър-председателят на Азербайджан Артур Расизаде след среща с българския си колега Бойко Борисов. „За Азербайджан приоритет са енергийната и продоволствената сигурност, но смятам, че освен решаването на енергийните въпроси има и други сфери от взаимен интерес”, каза още Расизаде и допълни, че двете страни трябва да засилят сътрудничеството си в сферите на хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Според Расизаде България и Азербайджан имат взаимен интерес да работят съвместно и в областта на транспорта и културата.
Азербайджанският министър-председател благодари на българския премиер за отделеното време и посещението му в Баку. „Сигурен съм, че това посещение ще стане символ за развитието на нашите отношения и за задълбочаване на сътрудничеството ни”, коментира Расизаде.
„Политическите ни отношения са много добри, но практическите са слаби”, каза след срещата българският премиер Бойко Борисов и съобщи, че в рамките на месец представители на Азербайджан в различни сфери ще посетят България и ще започнат съвместна работа с български колеги.
Българският правителствен ръководител очерта пред азербайджанския си колега активната работа на страната ни за изграждането на транспортна и жп инфраструктура и заяви, че стокообменът между двете страни може да се повиши, особено в областта на селското стопанство.
Според Борисов откриването на въздушна линия между Баку и Варна ще улесни туристическите отношения между двете страни. Премиерът предложи на азербайджанския си колега да инвестира в подготовката на специалисти в България в областта на образованието, културата, туризма и изграждането на туристическа инфраструктура.
По отношение бъдещия пренос на газ от Азербайджан до България, българският правителствен ръководител подчерта, че най-важната задача в момента е да бъде изяснен с Европейския съюз въпросът каква е реалната възможност за това. Според Борисов до сега тази възможност е само декларативна и няма нищо практически направено. „Ако не направим интерконекторната връзка през Турция, думата диверсификация ще остане само в сферата на политическата пропаганда и само на думи”, посочи той.
След срещата министър-председателите Борисов и Расизаде подписаха две междуправителствени споразумения за сътрудничество – в борбата срещу престъпността и в областта на извънредните ситуации.
По-рано през деня премиерът Борисов поднесе венци на монумента на националния герой на Азербайджан Гейдар Алиев и пред мемориалния комплекс „Вечния огън”.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини