Отидете към основна версия

2 320 42

Адв. Ина Лулчева: Решението на Апелативен съд – София за Джейхан Ибрямов е пряко нарушение на Конституцията

  • ина лулчева-
  • арест-
  • джейхан ибрямов-
  • имунитет

Относно задържането на депутата Ибрямов – в казуса няма нищо сложно

Снимка: БГНЕС

Решението на Апелативен съд – София е пряко нарушение на Конституцията, коментира пред специализирания правен сайт defakto.bg една от най-популярните адвокатки у нас Ина Лулчева.

Относно задържането на депутата Ибрямов – в казуса няма нищо сложно. Има погазване на Конституцията и съмнение за политическа намеса.

Според публикации в медиите, които никой не опроверга, Софийският апелативен съд по делото на народния представител е приел, че разрешението за възбуждане на наказателно производство било „сваляне на имунитет“, поради което не било необходимо разрешение за задържане. А и конституционното решение (№ 10/1992 г.) било постановено при друг режим на вземане на мерките за неотклонение според НПК.

Това решение пряко нарушава Конституцията:

понятие „имунитет“ в Основния закон не съществува. В Конституцията е регламентирана наказателната неприкосновеност като забрана за възбуждане на наказателно производство и забрана за задържане във всичките му възможни форми. Както е известно на всеки юрист двете хипотези никога не са задължително свързани;

– недопустимо е тълкуване, според което съдържанието на конституционните норми се променя при промяна на някой закон, т.е. съобразно волята на обикновения законодател. Това е абсолютен произвол и то по отношение на една от най-важните гаранции за ефективното функциониране на законодателната власт, както сочи Конституционният съд.

Според решение № 10 от 1992 г. на Конституционния съд на Република България „Наказателната неприкосновеност по чл. 70 от Конституцията … представлява забрана за задържане и възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители… Задържане (на народен представител – бел.моя) поначало е недопустимо под каквато и да е форма и по какъвто и да е повод. Всяко задържане независимо от това, дали то е свързано с изпълнение на мярка за неотклонение „задържане под стража“, изпълнение на наказание лишаване от свобода, предварително задържане от следствени и полицейски органи, или като административна или административно-наказателна мярка, е посегателство върху тяхната свобода и неприкосновеност. …Забраната за задържане и наказателно преследване обхваща всички техни форми и действия…. При заварено тежко престъпление народният представител може да бъде задържан без предварително разрешение, но в този случай в искането пред Народното събрание за разрешаване възбуждане на наказателно преследване трябва да се поиска продължаване на задържането.“

Текстът е абсолютно ясен. Конституцията, чл. 70, не борави с понятието „имунитет“, а урежда „наказателната неприкосновеност“, която съдържа две забрани – 1) да се възбужда наказателно преследване и 2) да се задържа народният представител когато и да било и по какъвто и да било ред.

Разрешението за повдигане на обвинение не е „сваляне на имунитет“, а разрешение за възбуждане на наказателно преследване за конкретно престъпно деяние.

И това разрешение никога не води автоматично и до разрешение за задържане. Ако се иска задържане на депутат, спрямо когото е дадено разрешение за възбуждане на наказателно производство – това трябва да се направи изрично от главния прокурор. И Народното събрание с изричен акт да го разреши или откаже.

Задържане на депутат е искано веднъж при действието на новата Конституция – през юли 1992 г. на Андрей Луканов, като искането е било за две разрешения – разрешение за възбуждане на наказателно производство и разрешение за задържане. През месец декември 1992 г. Народното събрание отменя едно от тях – даденото разрешение за задържане и народният представител е незабавно освободен.

Тази постановка никога не е будила съмнение. И в случая главният прокурор е поискал две разрешения, но председателят на Народното събрание е дал само едно – да се възбуди наказателно производство. И мотивите за това са без значение.

Прокуратурата е наясно, че депутатът Ибрямов е задържан в нарушение на Конституцията – главният прокурор е поискал разрешение за задържане, но не го е получил. И ако той претендира, че прокуратурата е независима и подчинена само на закона, трябва незабавно да го освободи.

Де Факто: От над 50 свалени имунитети, само на Ибрямов и Луканов е искано задържане

Ибрямов е вторият българки депутат, който е задържан. Единственият друг беше Андрей Луканов, който през 1997 г. осъди държава в Страсбург за задържането си. Тогава България стана първата Източноевропейска държава, осъдена за ареста на бившия си премиер .

Ина Лулчева беше адвокатът, който убеди ЕСПЧ, че прокуратурата е минала през конвенцията за човешките права като врата у поле.

От 1991 г. до момента главният прокурор (независимо от името му ) е правил искания за снемане на имунитети на над 50 депутата. Те са по цялата палитра на Наказателния кодекс за много по-тежко наказуеми престъпления – присвоявания, безстопанственост, блудства с деца и много други.

За никой друг освен за двамата – Ибрямов и Луканов не е искано задържане.

За Луканов беше ясно – покойният главен прокурор Иван Татарчев беше обещал, че ще вкара комунистите в затвора.

Аналогията се натрапва от само себе си – искал ли е някой нещо и кой от и.ф. главен прокурор и кандидат главен прокурор? И обещал ли е претендентът за високото място, че ще даде всичко от себе, за да изпълни поисканото !?

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове