Отидете към основна версия

9 177 36

Столичани ще съдят общината в Младост

  • строеж-
  • младост-
  • детска площадка

Хората от столичния квартал „Младост“ 1 планират да съдят общината в района. Причината е, че местната администрация е дала разрешение за строеж върху терен, на където от години има изградени детски катерушки и децата на живущите в квартала играят там. Протестиращите твърдят, че не е спазено необходимото отстояние на строежа от най-близкия жилищен блок и че процедурите са били осъществени без да бъде проведено обществено допитване.

„Ще се борим докрай!“

От години между блоковете 19, 20 и 21-и в столичния квартал „Младост“ 1 има изградена детска площадка. Тя е единственото близко място, където децата от квартала могат да играят. Но преди 2 седмици жителите виждат, че мястото е заградено и предстои строеж. Разбират, че върху детската площадка ще се изгради 4-етажно общежитие за работници. Това, според тях, не би следвало да е позволено от районната администрация, защото теренът е „зелена площ“. Другата основна причина е, че не е спазено отстоянието от най-близкия блок – 19-и и мястото за строеж.

„Не сме били уведомени, че ще има обществено допитване за строеж“, каза за Факти.бг Десислава Иванчевска, един от хората, водещи протестите в квартала.

Хората организираха протест, а кметът на район „Младост“ Цвета Авджиева дойде на място, за да разговаря с жителите. Тя обеща, че ще направи проверка по случая, за да се провери, дали има нередности в документите за строеж. След проведена среща между кмета на района и главния архитект на София Здравко Здравков стана ясно, че няма нередности и че теренът е частен и кметската администрация не може да спре строежа.

Кметът на район „Младост“ заяви, че са спазени всички процедури и в квартала са проведени 2 обществени допитвания.

„Щом кметът казва, че е имало списъци за тези събрания и че сме били уведомени, нека извади тези документи и ги покаже, защото ние тук  нямаме такива спомени, заяви за Факти.бг Десислава Иванчевска. Тя коментира, че хората от квартала ще заведат жалба срещу общината в Административния съд в София и че започват събирането на подписи в района. Следващата стъпка е завеждането на дело срещу общината в район „Младост”. „Оставаме без зелена площ, а държим на този терен. Няма да се предадем и ще се борим докрай“, заяви още Иванчевска.

Общината: Нека хората ни съдят

Теренът е бил реституиран през 2003 г., а година по-късно е продаден, заяви за Факти.бг кметът на район „Младост” Цвета Авджиева. Тя съобщи, че е било проведено обществено обсъждане до хората в квартала и то е разгласено предварително. „Имотът има всичките необходими документи. Нямаме основание да спрем този строеж, а теренът е частен. Единственият начин това да се забави е хората да заведат дело. Ако ние пък решим да спрем строежа, после собственикът или строителят ще заведат дело срещу нас“, допълни още районният кмет. Тя коментира, че приетият през 2009 г. подробен устройствен план на района позволява строеж на сграда за „обществено обслужване“ и в случая фирмата-строител се е съобразила с това, като е поискала разрешение за строеж за постройка, която да бъде общежитие за работници. „Опитахме се да го обясним на хората от района, но те не ни чуват. Освен това този протест се политизира“, заяви още Авджиева.

Фирмата-строител: Кой дава право на някого да се бърка в частен имот?

Фирмата, сключила договор за изграждането на сградата, е „Люкос инженеринг“. Дружеството се е специализирало в строителство и ремонт на пътища, изграждането на ВиК и ремонт и поддържане на водопреносни системи. Фирмата има завършени строителни проекти, сред които ремонт на път в Панчарево, ремонт на спортната площадка в Любимец и изграждане на интегриран воден проект в Кърджали. Дружеството е ремонтирало бул. „Ботевградко шосе“ в София, като има и богато досие от спечелени обществени поръчки за ремонт, рехабилитация на пътища и за реконструкция на водоснабдителна и канализационна мрежа.

„Това е частен имот. Закупен е през 2004 г. След това подробният устройствен план си минава, собствениците на имота си правят необходимите стъпки, за да реализират имота и се провеждат обществените обсъждания. След това собствениците на имота се свързаха с мен, консултираха се, извадихме всички разрешителни и започнахме да действаме. Имам сключен договор“, заяви за Факти.бг Георги Тончев, който е управител на „Люкос инженеринг“. Той допълни, че всички процедури са минали и че хората от квартала не могат да имат претенции към имот, който е частен, особено след като е имало обществено обсъждане и я нямало никакви възражения.

„След като се вдига такъв шум, направо съм като ударен с мокър парцал, но какво да правя. Ще строим“, коментира още Георги Тончев.

Собственикът: Ще се строи!

Справка на Факти.бг показа, че собственик на имота е Мария Петрова. Имотът е закупен през 2004 г. "Изчакахме въвеждането на новия Подробен устройствен план, изчакахме всичко. Имаше корекции, приемане на документи, но в крайна сметка там по план се прие да има сграда, която да е за обществено обслужване. Просто всичко се проточи много дълго време – заповеди, протоколи, всичко вървеше бавно. Имаше две проведени обществени обсъждания, имаше дори обява за това във вестника. И какви са тези хора, които протестират? Те дори нямат официално гласуван Инициативен комитет!“, заяви за Факти.бг Мария Петрова. Тя допълни, че още когато е била в квартала, преди години е разговаряла с някои от хората в „Младост“ 1. „Аз съм от Пловдив. Отивам там и те ме питаха какво правя в София и защо не съм си купила имот в Пловдив, а съм дошла в техния квартал. Това ако не е дискриминация!“, коментира още Петрова и допълни, че не възнамерява да се отказва от изграждането на сградата въпреки недоволството на хората от квартала.

Общината: Гражданите не са ощетени, ще ремонтираме близкия парк

Кметът на район „Младост“ заяви, че много скоро в квартала започват ремонти на паркове и градинки, за да може повече хора да имат достъп до зелени площи за игра и отдих. „Съвсем близо до блок 18 и до блок 20 имаме изградени детски площадки. Едната детска площадка започваме да я реновираме, така че хората не са ощетени от страна на детска площадка. Съвсем скоро започваме и изграждането на парк „Въртопо“, заяви още районният кмет. Проектът за ремонта на парка е изработен и е внесен за съгласуване в общината, след което ще се обяви процедура и ще се започне още от тази година изграждане на първата част на ремонта – на алеите, достъпи за хора в затруднено положение, осветление, видеонаблюдение и почистване от растителност. „От този парк ще имаме връзка чрез моста, който също ще бъде конструктивно укрепнат, с отсрещната страна – квартал „Студентски град“, където започва строителството на спортен комплекс. Така че живеещите в квартал „Младост“ 1 не са ощетени откъм детски площадки“, заяви още районният кмет. Оказва се обаче, че и това може да не се случи скоро, защото се очертават проблеми, които значително може да забавят и ремонта на парка.

От трън, та на глог

Оказва се, че има проблемни терени, които пречат на реновирането на парка. Паркът обхваща територии от кварталите „Младост“ и „Студентски град“. За тази година е предвидено обновяване на 8 декара от парка, които се намират на територията на район „Младост“. Те са общинска собственост и няма проблем реконструкцията им да започне.

Проблемът е в другата част на парка – в „Студентки град“, където се оказва, че терени, които са частна собственост и стопаните им искат да строят. За някои от тях преди години са издадени разрешителни за строеж, стана ясно от обясненията на главния архитект Здравко Здравков и на председателя на комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева. Според арх. Здравков няма как да се разреши застрояване, след като законът не го позволява.

Междувременно в интернет тръгна и петиция срещу застрояването, която събра над 1500 подписа. „В момента текат няколко процедури за отнемане на терени от парк, а Общият устройствен план предвижда застрояване на над една пета от терените, предвидени за него. Ние сме против всякакви опити за унищожаването на тревните площи и растителност. Настояваме за промени в устройствените планове, предвиждащи изграждането на постройки“, заявяват инициаторите на подписката.

Оказа се, че за територията на парка няма влязъл в сила Подробен устройствен план и затова столичният кмет Йорданка Фандъкова нареди на главния архитект да започне работа по изработването на ПУП.

Случаят в квартал "Младост" не е първият

Случващото се с детската площадка изобщо не е прецедент в столичния квартал „Младост“. Тези проблеми водят началото си още след като са били национализирани земеделските земи в района и върху тях са били построени жилищни квартали, а след това поземлените комисии и съдът възстановяват земите на собствениците в реални граници, без да се съобразяват с разстоянието между блоковете. Така например през 2008-а година след подписки бяха върнати за повторни обсъждания и частично променени устройствените планове на кварталите „Мусагеница“, „Дружба“, „Младост“ и „Студентски град“.  Същата година отново след подписки и протести на живеещи в „Младост“ тогавашният кмет Бойко Борисов издаде строителна забрана за границите на територията на района. Мораториумът действа до влизането в сила на одобрения Подробен устройствен план. Под гражданския натиск бяха отменени близо 80% от планираните нови сгради за строеж.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини