Отидете към основна версия

7 238 37

Общината спира строежа в квартал „Младост“

  • младост-
  • строеж-
  • зелени площи

Собственикът отрича твърденията на местните власти, ще си търси правата докрай

Сагата около строежа в междублоковото пространство в столичния квартал „Младост“ продължава да се заплита. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че при проверката на общината са открити нередности в разрешението за строеж и няма да има изграждане на 4-етажна сграда. Не е ясно обаче какво ще се случи с инвестираните средства на собственика на имота и дали общината ще търси вариант той да бъде компенсиран с друг имот, за сметка на този между блоковете 19,20 и 21. Любопитен факт е как така изведнъж се намери проблем в разрешението за строеж при проверката на Столична община, а при предишната проверка на районната администрация на „Младост“ от кмета Цвета Авджиева и главния архитект на София Здравко Здравков нередности не бяха открити.

Кметът:
Има нередности с „Топлофикация“, отменяме разрешението за строеж

„Поех ангажимента, правя много сериозни проверки на целия случай през годините. Проверката все още не е приключила, но данните, които имаме от вчерашния ден показват, че има нарушение в издаването на строителното разрешително. Така че в ситуацията, в която е издадено от районния главен архитект, е направен един пропуск и не е уведомена „Топлофикация”-София, тъй като там минава топлопровод“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че вече е подадено искане за отмяна на разрешението за строеж и според главния архитект на София Здравко Здравков то трябва да бъде отменено.

„Много неща зависят от районите кметове. Те работят много. Много неща се направиха през последните години в ж.к. "Младост и инвестиционният интерес там е повишен. В същото време обаче доверието всеки ден трябва да се защитава. Миналата седмица имах среща с живеещи в блоковете 19, 20, 21 в „Младост” 1 – част от хората, които протестираха срещу застрояването на блоковото пространство. Това не е единственият случай. Всеки случай трябва да се разгледа индивидуално и да се търси решение, така че да не се допуска застрояване в такива територии, в които е очевидно, че няма да се постигне“, заяви още Фандъкова. По думите ѝ проблемът със застрояването не решава проблема със собствеността.

Собственикът:
Това са долни лъжи, всички документи са изрядни, ще си търся правата докрай

Решихме да потърсим за коментар собственика на имота – Мария Петрова.  Тя заяви, че няма нередности в разрешителните за строеж и че твърденията на общината не отговарят на истината.

„Категорично отричам твърденията на общината. „Имам разрешително за строеж, съгласувано с „Топлофикация“. Те дойдоха, копаха, гледаха, проучваха. Имам всички документи, така че „Топлофикация“ е уведомена и мога да го докажа“, заяви Мария Петрова за Факти.бг. „Това е пълен рекет. Има пълно погазване на законите от някого и ще си търсим правата докрай, заяви още собственикът на имота в столичния квартал.

Фирмата-строител се отказва от изграждането на имота

Мария Петрова разкри още, че след проведени разговори с фирмата „Люкос инженеринг“ дружеството е изявило желанието си да се оттегли от намерението си и няма да участва в изграждането на строежа. „Строителят се оттегли, но ние ще си търсим друга фирма. Искам да кажа, че това е пълно погазване на законите срещу частните собственици. Вече 13 години се занимавам с този имот. Година по година, стотинка по стотинка! Искам и още нещо да изтъкна. Този терен никога не е бил зелена площ – нито по стария Подробен устройствен план, нито по новия, който беше приет през 2009-а година. И този терен винаги е бил предназначен за обществено жилищно строителство“, коментира още Петрова.

Протестът на хората от квартал „Младост“ доведе до свалянето на политическото доверие от партия ГЕРБ на районния кмет на „Младост“ Цвета Авджиева. В началото на седмицата тя подаде оставка, но заяви, че това няма да реши проблема. Според последните промени в правилата на Изборния кодекс, Столична община трябва да излъчи временно изпълняващ длъжността районен кмет, а премиерът Бойко Борисов заяви, че по всяка вероятност изборите за районен кмет на „Младост“ ще се проведат заедно с президентските през есента.

Интелектуалци и общественици от „Младост“:
Върнете Авджиева!

Оставката на Цвета Авджиева доведе до подписка от интелектуалци и общественици от район „Младост“. Те призоваха управляващите „да не секат клона, върху който седят“ и настояха решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за свалянето на политическото доверие от Цвета Авджиева да бъде отменено, за да се върне на поста и тя да разгърне своите възможности. Хората са на мнение, че подалият оставка районен кмет е честен, всеотдаен и принципен човек, който е успял да допринесе за развитието на района.

Жителите от Младост:
Искаме промяна в Подробния устройствен план, за да се решат проблемите в квартала

Малко след оставката на районния кмет протестиращите граждани заявиха, че това не решава проблема, но е път към развитието на казуса. Гражданите се събраха на протест пред сградата на районната администрация на „Младост“ и призоваха общината да направи промени в Подробния устройствен план, за да не се случва това и занапред. Те казаха, че са готови и да събират подписи за местен референдум по темата, както и че искат цялостна проверка на зелените площи в квартала и дали част от тях са застроени. По този начин протестът на жителите се насочи не само срещу проблемния имот в Младост 1, но и в останалите микрорайони, а както е известно такива случаи не са никак малко.

Пореден скандал за презастрояване в „Младост“ 4

Междувременно още един скандал набира сила през последната седмица. Жителите от „Младост“ 4 алармираха, че ще протестират срещу презастрояването на имот в района. Според жителите чрез заменки, които районната администрация е направила, се стигнало до застрояване върху зелена площ. Замяната е станала по Подробния устройствен план, одобрен през 2009 г. от Столичния общински съвет в пространство до блоковете 401 и 409. Частите, които са заменени, са напълно равностойни като площи. Хората се оплакват от липса на достатъчна публичност и обвиняват общината, че не полага достатъчно усилия да информира своите граждани. Повечето от оплакванията са, че се строи на метри от балконите, но въпреки това от общината казват, че не са открити нередности.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини