Отидете към основна версия

25 019 27

Предупреждение за нов имотен балон

  • балон-
  • имот-
  • жилища-
  • европа
Снимка: М. Богданова ©

През последната година-година и половина в редица европейски държави темпът на поскъпване на недвижимите имоти (най-вече жилища) отчита ръст. Основната причина за него е повишеният интерес от страна на купувачите, респективно реализирането на повече сделки. Кое обаче кара хората да купуват имоти? Естествено два са факторите за това – все още атрактивните цени (в редица държави не е достигнат ценовия пик от 2007-2008 г.), както и понижаващите се лихви по ипотечните кредити.

На пръв поглед наличието на клиенти и реализирането на сделки е много добро за имотния пазар. Поглеждайки „зад фасадата” обаче картината не е толкова оптимистична. Напротив – спокойно може да говорим за формирането (и то доста бързо) на нов имотен балон. Предупреждение за това даде Европейският съвет за системен риск (ЕССР), който сигнализира 8 европейски държави, че бързите темпове, с които поскъпват цените на имотите в Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Люксембург, Холандия, Швеция и Великобритания, може да се отрази негативно върху икономиките им.

В краткосрочен план ЕССР не вижда риск за банковия сектор, предизвикан от жилищните заеми, но предупреждава, че в средносрочен може да възникне такъв.

В свои доклад по темата ЕССР обръща специално внимание на Великобритания. Повратна точка в имотния пазар на Острова е напълно реална след като британците решиха да излязат от ЕС. Самите британски икономисти признаха, че ще има период на несигурност, тъй като страната преминава към нови отношения с ЕС. От Комисията за финансов надзор предупредиха, че ще следят внимателно британския имотен пазар и при необходимост ще предприемат мерки, за да не се стигне до финансова нестабилност.

Все още има държави, в които купилите жилище с ипотечен кредит към днешна дата трябва да връщат повече пари на банката, отколкото реално в момента струват имотите им. С висока задлъжнялост са домакинствата в Холандия и Белгия се посочва още в доклада на ЕССР. Жилищата в Швеция определено са надценени в резултат на дългогодишния им дефицит, както и благодарение на отваряне на ножицата между дълг и разполагаем доход. Има опасност подобна тенденция да се разпространи и на върху съседните държави, както и прибалтийските републики.

Всички държави с изключение на Австрия вземат под внимание докладът на ЕССР и обещават, че ще вземат необходимите мерки за охлаждането на имотния пазар. Изключение прави Австрия, която смята, че предупрежденията в доклада не са аргументирани и не се вземат под внимание реалните политически действия.

Безспорно споменът за имотната криза от 2007-2008 г. е все още много ярък. Икономисти, политици и специалисти в бранша внимателно следят пазара не само в собствените си държави и в съседните европейски страни, но и виждат какво се случва в Азия. Именно това ги кара да предприемат мерки по управлението темпа на поскъпване на имотите (в частност на жилищата), с цел отлагане колкото се може повече на ситуация подобна на тази опреди 9 години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Таен план за спасяване на Европа

    Еврозоната се крепи само благодарение на скритата подкрепа, оказвана от германската и холандската централна банка на централните банки на южните стран ...
    02.12.2016
    2 217
    1