Отидете към основна версия

1 815 6

По-справедливо плащаме такса „Смет”

  • такса смет-
  • формиране-
  • данък
Снимка: М. Богданова ©

Според изхвърленото количество боклук, а не според данъчната оценка на имота да се определя такса „Смет” от 2019 г. предлага Министерството на финансите. Промените в Закона за местните данъци и такси бяха дискутирани в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Количеството ще е определящо при образуването на такса „Смет”. Ако отделните общини желаят данъкът да се формира по друг начин, то те ще трябва да изнесат съответните доводи за това.

Тригодишен преходен период за влизане в сила на промените няма да има, както и 5-годишният, в който общините поетапно да увеличават с 20% данъка на година. Това ще доведе до драстично поскъпване на такса „Смет” в някои градове.

Три са вариантите, по които може да се формира данъкът. Първият е на база броя живеещи в жилището. Вторият е измерване на битовите отпадъци. Това става като боклукът се изхвърля в определени торби. Такава практика има в Швейцария. Третият е измерване на боклука на база вместимост на контейнерите и честота на извозването им.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини