Отидете към основна версия

7 926 5

Най-добрият град за живеене в света

  • класация-
  • живот-
  • град-
  • мелбърн
Снимка: Shutterstock

За седма поредна година австралийският град Мелбърн оглави класацията за най-добрият град за живеене, получавайки 97.5 точки от възможни 100. Няма промяна и в останалите два града, които влизат в ТОП 3 на най-добрите за живот – Виена (97.4 точки) и Ванкувър (97.3 точки), сочат данните на ежегодния доклад, който се изготвя от Economist Intelligence Unit.

Анализатори проучват 140 града от цял свят, като степента на комфорт на живот се оценява по следните параметри: безопасност, здравеопазване, култура, опазване на околна среда, образование и инфраструктура.

В ТОП 10 влизат три канадски града – Ванкувър на трето място и на четвърто и пето Торонто и Калгари. Три е и броят на австралийските градове. Освен Мелбърн тук влизат още Аделаида и Пърт, съответно на шесто и седмо място.

От осма до десета позиция се нареждат Оукланд, Хелзинки и Хамбург.

Градът, който най-много се е издигнал на годишна база в класацията е исландската столица Рейкиявик, която от 50-то място вече е на 37-мо. Причината за този значителен ръст е свързан с бързото развитие на туризма и модернизирането на града. След терористичните атаки Манчестър и Стокхолм са загубили позиции.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Продажбите с 30% надолу

    Пазарът на недвижими имоти в Мелбърн също почувства негативните последствия от кризата с коронавируса. Според анализатори, обемът продажби ще спадне с ...
    05.06.2020
    4 058
    10