Отидете към основна версия

13 705 28

До 2 години стагнация в строителството

  • софия-
  • строителство-
  • инвестиции
Снимка: М. Богданова ©

Безспорно инвестиционният интерес в сектора на недвижимите имоти е насочен към столицата, а през последните две години е особено активен. Тук се произвежда близо 40% от БВП на глава от населението. Също така се очаква към 2050 г. близо 25% от населението на България, което ще е 6 млн. души, да е съсредоточено именно в София. Строителството ще се развива, но не са изключени кризи подобни на тази от 2008 г., макар и с по-малки мащаби през 2019-2020 г., коментира главният архитект на София Здравко Здравков в дискусия, касаеща проблемите в строителния бранш. „Инвеститорите в момента гледат с по-далечен хоризонт, защото всички си взеха поуки от предната криза от 2008 г. и продуктът, който тогава се създаде остана да стои на пазара над 7 години”, припомни той.

Друга причина, поради която предприемачите се насочват към големите градове, е нарастващият брой на домакинствата, състоящи се от един член. Това е европейска тенденция, която ангажира предприемачите да се ориентират към инвестиции в рамките на компактния град. Днес 47% от домакинствата в Дания например се състоят от един човек – самотен, вдовец или разведен”, каза арх. Здравков.

Появяват се всякакви предложения свързани с развитие на града по периферията, но правилната стъпка или инвестиция не може да бъде осъществена без развитието на градския транспорт. Целта на Дирекция „Архитектура и градоустройство” е да създаде микс от функции, при които ежедневните предвижвания да намалеят.

Безспорно роля за развитието не само на столицата и големите градове, но и на по-малките населени места, играе и Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Сред основните му приоритети остава подобряването на публичната среда и по-ефективното управление на публичните средства. „От май до октомври са извършени или са в процес на извършване финансови трансфери на общините в размер на 1.36 млн. лв. При действащите споразумения за финансово подпомагане сключени през 2015 г. са извършени трансфери за 109 996 лв., а през 2016-2017 г. в изпълнения на действащи споразумения за финансово подпомагане са отпуснати 646 073 лв. В процес на извършване са финансови трансфери към 10 общини в размер на 280 275 лв.”, каза инж. Валентин Йовев, заместник-министър на МРРБ.

На базата на анализ и проучване на състоянието и потребностите на жилищния сектор в България е необходимо да бъде разработен нов работещ модел на българската жилищна стратегия, в която да бъде намерено решение на няколко проблема. „Това е остарелият и неподдържан жилищен фонд и високата енергоемкост на съществуващия сграден фонд, ниската комфортност и нездравословни условия на обитаване. Голям брой жилища, които не отговарят на законоустановените стандарти, постоянно увеличаващият се процес на необитаеми жилища, липсата на финансови механизми за установяване на достъп до покупка на жилище и отдаване под наем за семейства с ниски доходи, липса на подходящи условия, насърчаващи младите хора да търсят задоволяване на дългосрочните си жилищни потребности именно в България”, допълни инж. Йовев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини