Отидете към основна версия

22 032 48

Откриха мост над две морета (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • керченския проток-
  • мост-
  • строителство
Снимки: АР/БТА

Мостът през Керческия проток, който ще свързва Черно с Азовско море, вече е факт. Лично президентът на Русия Владимир Путин поведе колоната автомобили като подкара КамАЗ. Пътят от Краснодарския край до Керч отне 16 минути. Там президентът на Русия посети Единния център за управление и всички служби, свързани с работата на транспортното съоръжение. Над 600 служители ще осигуряват безопасното преминаване по уникалния мост.

Мостът, свърващ Черно и Азовско море, е най-дългият в Европа – 19 километра. Така другият най-дълъг мост на Стария континент – Васко да Гама, в Лисабон остава на второ място по дължина със своите 17.2 км.

Цената на инвестицията е 6.9 млрд. руски рубли. През нещо ще могат да преминават 40 000 коли в денонощие. Годишно е изчислено, че по инфраструктурното съоръжение ще преминават 14 млн. пътници и 13 млн. тона товари.

Мостът се пуска с половин година по-рано от предвиденото. Първи по него преминават жителите на Крим и Кубан. Автомобилният отсег е оборудван със 60 пътни знака, а максималната разрешена скорост за преминаване е 90 км/ч.

Историята на моста през Керческия проток започва през април 2014 г. с разпореждане на президента на Русия за строеж на моста. Строителните работи започват през 2016 г. Особеното на съоръжението е, че то „расте” от земята и водата нагоре по цялото си протежение. Конструкцията се държи на 595 опори, като двете най-стабилни са в двата края, където мостът преминава от земя на вода. Двата най-големи дъгообразни елемента са с дължина всеки по 227 метра и всеки по отделно тежи над 10 000 тона. За да им се придаде ярък бял цвят са използвани 100 000 литра боя.

Строителството беше съпътствано и от някои особености. Така например през февруари т.г. в подходите към него на двата бряга бяха открити близо 1 милион исторически находки. „От началото на строителството на инфраструктурното съоръжение през 2014 г. до момента са реализирани археологически разкопки на площ от 56 хектара, а броят на намерените артефакти достигна 1 милион”, отчитат специалисти. Над 100 000 от тях имат висока културна ценност и на етапи се предават на фонд към Източно-Кримския историко-културен музей и Таманския музеен комплекс. Друг уникален момент е поставянето на двете арки. Строителите успяха да поставят огромната арка на плаващи опори. В операцията участваха над 10 морски съда и над 100 души. След позиционирането на конструкцията във водата тя беше повдигната със скорост 5 метра в час. Операцията по монтирането на арката отне близо 72 часа.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини