Отидете към основна версия

25 609 11

Спряха знаков строеж в София

  • небостъргач-
  • строеж-
  • софия

На София не и върви с небостъргачите. След като сагата около строителството на високата сграда на НИКМИ в квартал „Стрелбище” е в разгара си и за момента се водят преговори с инвеститора теренът, който той притежава, да бъде заменен с имот на друго място, сега възникна и проблем с небостъргача, който трябва да бъде изграден на няколко метра от първия, а именно на бул. „България” на мястото на магазин на известна мебелна верига.

Причината за спиране на реализиране на инвестиционното намерение е жалба от жители на кв. „Борово”. Стана ясно, че тя е уважена от Софийския административен съд. Въпросната инвестиция в недвижим имот е одобрена и от главния архитект на София Здравко Здравков, и от Столичен общински съвет (СОС). Според съда обаче дадено от общинските съветници разрешение за строеж на инвеститора „България билдинг” ЕООД е незаконно. Причината е, че там където се намира парцелът (на ъгъла между бул. „България" и ул. „Борово") според Общия устройствен план може да бъде застроявано със сгради с височина до 20 метра. Традиция е обаче това да се заобикаля като се ползва вратичка в Закона за устройство на територията (ЗУТ), която позволява неограничено високи сгради в парцели, разположени на ъгли.

Има обаче и други пунктове, по които живущите в района оспорват разрешението на главния архитект и общинските съветници като незаконосъобразно. Сред тях е и, че инвеститорът не е запознал живущите в района с проектите за Подробния устройствен план (ПУП) на имота, не е била спазена и процедурата за изработване и одобряване на план за преструктуриране на жилищен комплекс, не е налична справка за картотекираната растителност в имота – т.е. дали има дървета, както и какви са, надвишени са допустимите показатели за застрояване.

РИОСВ-София не е извършила екооценка на подробния устройствен план и не е заснела дървесната растителност. Административен съд-София постановява, че решението на СОС е издадено „при наличие на съществени нарушения на административно производствените правила”, с което е нарушен закона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • София със 77-метров небостъргач

    Той ще се намира на бул. „България” на ъгъла с ул. „Борово” стана ясно след като на днешното си заседание Столичният общински ...
    06.07.2017
    3 681
    14