Отидете към основна версия

5 284 11

ДНСК спря строеж на комплекс на Божков

  • nove homes-
  • комплекс-
  • софия-
  • цар борис iii-
  • днск-
  • спиране-
  • строеж

Сградите трябваше да бъдат построени на бившия терен на „Балканкар”

В началото на юни Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на реализирано строителството в комплекс Nove Homes на жилищни сгради с цел продажба на бул. „Цар Борис III" № 126 в София.

Проверката на дирекцията е установила, че не са изпълнени специалните изискванията за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част „Архитектура“ жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията.

Въз основа на направените констатации, ДНСК предприема действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за спиране на строежа. Предстои издаване и на мотивирана заповед.

Комплексът трябваше да бъде изграден на терен от 27 декара на мястото на бившия терен на „Балканкар”. Изпълнител е компания свързана „Нове Холдинг” АД на Васил Божков. По предварителни разчети инвестицията е 85 млн. лв. Комплексът трябваше да е готов през 2022 г.

Проектът включва 14  жилищни сгради с общо 550 апартамента и цялата съпътстваща инфраструктура – офиси, магазини, ресторанти, складове с общо РЗП 58 000 кв.м. Подземните гаражи са решени на три нива с общ капацитет над 700 автомобила. 20 000 кв.м са предвидените зелени площи.

При обявяването на проекта цените на жилищата варираха от 750 до 1400 EUR/кв.м.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини