Отидете към основна версия

10 367 13

Нова тенденция на имотния пазар

  • пловдив-
  • парцели-
  • община-
  • дефицит-
  • изкупуване

Общинските парцели около големите градове намаляват

Снимка: БГНЕС

Всеки последващ локдаун се оказва импулс за търсене не само на къщи, но и на парцели в съседни на големите градове села. Колкото по-близо до града и с удобна инфраструктура се намира даденото населено място, толкова по-бързо се разпродават парцелите. Все повече клиенти предпочитат да не бъдат зависими от поредното затваряне на държавата, придобивайки имот на село. Един от начините е придобиване на общински парцел. Този тип имоти обаче е на изчерпване, поне в област Пловдив.

Заради пандемията от коронавирус голяма част от имотите в най-близката до Пловдив община - Марица, бяха изкупени, а администрацията не разполага със свободни общински парцели. За да смогне на търсенето, от местната администрация ще разширят границите на почти всичките си села.

Наскоро и в Царацово се е обособил цял нов квартал с 20 къщи, а други 10 са в етап на строеж. Собствениците са предимно млади семейства, родом от селото, на които общината е отстъпила право на строеж.

Ръстът на новодомците се дължи и на разкритите работни места в предприятията в региона. Новите жители на община Марица са над 4000, а свободни терени за продажба няма. Заради това още няколко села предстои да бъдат разширени.

С над 500 декара се разширяват и индустриалните площи в района.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.

Свързани новини