Отидете към основна версия

2 545 4

Театър и парк върху плаваща платформа (СНИМКИ)

  • остров-
  • сащ-
  • хъдзън

Автор на нестандартната идея над река Хъдзън е Томас Хедуик

Британският дизайнер Томас Хедуик наскоро завърши своя авангарден проект Little Island. Той представлява платформа, върху която е разположен парк и театър. Съоръжението се намира в река Хъдсън и е закрепено със 132 бетонни колони. Големината на парка е 2.4 акра.

Съоръжението е построено от голямата американска строителна компания Arup, базирана в Ню Йорк.

Два моста свързват мини острова с континента. Той е разположен от западната страна на Манхатън, в близост до южния край на High Line.

Пътеките в парка с обща дължина над 540 метра. По тях се стига до амфитеатър. Той е разположен така, че сцената има естествен природен декор - водата зад себе си.

Little Island се държи на колони, оформени като гъби. Те са направени от бетон и височината им е различна, за да може да може платформата да има вълнообразна визия. Бетонните стълбове са по няколко във всеки ъгъл на платформата. Всеки сноб от стълбове забит на 61 метра в земята земята под водата може да издържи тежест до 350 тона. Сглобяемите бетонни елементи на Little Island са произведени в северната част на САЩ. За направата им са използвани 39 вида кофраж. Транспортирани са по мястото на острова с помощта на шлеп.

Излятата на място бетонна плоча свързва всички сглобяеми елементи. Върховете на сноповете от бетонни колони са направени от сглобяеми „венчелистчета“, които оформят контейнери с широчина 6 метра, пълни с пръст.

На острова има 400 вида растения и 100 вида дървета. Стратегията е била да се засадят вечнозелени растения, за да се спре бризът от морето и да не нарушава разходката на пешеходците. Предвидени са и тревни площи, на които посетителите могат да си правят слънчеви бани през лятото.

Little Island има три места за представления, включително амфитеатърът, който е с дървени пейки и капацитет за 700 места за сядане. Има и централно пространство, което може да побере 3500 души и още една по-малка сцена, чиято публика може да е не повече от 200 души.

Вместо да се строят допълнителни конструкции в парка и да се нарушава гледката, всички задкулисни съоръжения за местата за представления са изградени под кея и достъпът до тях се осъществява чрез един от мостовете.

Реализирането на проекта е отнело 8 години на автора му. Първоначално той е наречен Pier 55. Представен е през 2014 г. и е подкрпен от медийния магнат Бари Дилър и съпругата му, модния дизайнер Даян фон Фюрстенберг. Строителството започна през 2016 г., но е спряно година по-късно след законно лобиране от местни предизборни групи. Рестартиран е през 2019 г. под името Little Island.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини