Отидете към основна версия

3 654 4

Все по-трудно опазват този тип ценни имоти

  • гешов-
  • архитектурни паметници-
  • имоти-
  • софия

Архитектурните паметници са застрашени от изчезване

Една от най-красивите сгради в София, обявена за паметник на културата е къщата на министър-председателя Иван Евстратиев Гешов. Съдът определи, че тя няма да бъде превърната в 7-етажен хотел. До решението се стигна след като Столична община заведе дело срещу инвеститора.

Експертите казват, че тепърва ще виждаме такива случаи. "Движим процедури по нейното съхраняване, дадоха се предписания на собственика да я защити. Опънаха се едни мрежи, които не само не я защитават, ами по-скоро биха довели до нейното разрушаване. Намеси се и инспекторатът на Министерството на културата, ние служебно изработихме проект, с който да направим една черупка, покритие на тази сграда. Въпреки всичко, ние нямаме всичките лостове да влезем в имота и да извършим всички тези дейности за наша сметка", обясни главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от БНТ.

По думите му общината и държавата трябва да разработят механизъм за придобиване на паметниците на културата, за да не се стигне до "самоподпалвания", вкарване на бездомни хора вътре или разрушавания.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини