Отидете към основна версия

7 806 29

Какви имоти се предлагат в ТОП 3 на най-старите села в България

  • imot.bg-
  • село-
  • древност-
  • цени-
  • имоти-
  • къщи-
  • парцели

В класацията влизат Ситово, Стойките и Ковачевица

Трудно би могло да се определи кое е най-старото село в България. У нас има няколко такива села, които спокойно могат да претендират да са първенци в подобна класация. В ТОП 3 влизат Ситово, Стойките, Ковачевица и Бръшлян. И петте села носят в себе си традиции от древността, които ги превръщат в уникални и много значими за културното наследство на България.

Интересно е да се отбележи, че в повечето от тях може да си купите имот. Какви имоти и на какви цени се предлагат? Отговор на тези въпрос дава справка в най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg.

1. Село Ситово

Намира се в Родопите, област Пловдив. В близост до селото се намира Ситовският надпис – един от най-старите известни писмени документи в света, който остава неразгадан и до днес. Районът около селото е богат на следи от древни цивилизации.

В момента в селото се предлагат 12 имота – 10 парцела и 2 вили. Триетажна къща с разгъната застроена площ от 25 кв.м и двор от близо половин декар ес оферира на цена от 53 000 EUR.

В центъра на Ситово, в съседство до училището, се продава парцел от 385 кв.м. Цената му е 11 550 EUR.

2. Село Стойките

Смолянското село, сгушено в сърцето на Родопите, е известно с това, че е домакин на Националния гайдарски събор, който събира на едно място над 400 от най-добрите гайдари в страната, а и от чужбина.

Може би поради популярността си там се оферират доста имоти. По данни на imot.bg, могат да бъдат купени не само къщи и парцели, но и апартаменти. Основният плюс е, че имотите в района могат да бъдат ползвани целогодишно. Двустайно жилище с площ от 65 кв.м, може да се купи срещу 45 000 EUR. Срещу 5000 EUR повече се оферира етаж от къща с разгъната застроена площ от 127 кв.м. Къща на груб строеж се продава срещу 50 000 EUR. Разгънатата ѝ застроена площ е 360 кв.м, а дворът към нея – 600 кв.м. Желаещите да развиват малък сеем бизнес също имат шанс да го направят. Продава се хотел, който работи и е в добро състояние. Цената му е близо 180 000 EUR.

3. Село Ковачевица

Историята на разположеното в югозападната част на страната село започва още от Средновековието. Данни за живот обаче датират още от Древността. Налице са разкопки на тракийски и римски поселения. Селото е известно със своите запазени каменни къщи и традиционна архитектура. Такива обаче не се предлагат на пазара. Оферират се едва около десетина имота, като преобладава предлагането на парцели. Най-скъпата къща се оферира за 130 000 EUR. Големината ѝ е 160 кв.м, а дворът – 150 кв.м. Строена е през 2010 г. и е в отлично състояние. Цената на малките парцели (до 1 декар) е между 25 000 EUR и 42 000 EUR.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини