Отидете към основна версия

1 835 24

Съдбата на празните офис сгради в резултат на дистанционната работа

  • сащ-
  • офиси-
  • жилища-
  • преобразуване

САЩ се опитва да ги превърне в апартаменти, но това е прескъпо

Снимка: Shutterstock

Още преди пандемията от коронавируса, в редица големи европейски градове, изпитващи „глад“ на жилищни площи, се правеха опити офис и търговски сгради да бъдат преобразени в жилищни. Причината беше, че повечето инвеститори се насочиха към офис строителството като печеливш сегмент. С течение на годините обаче дефицитът от жилища нарасна и започна да се обмисля идеята за превръщането им в жилищни.

Подобна тенденция, но в резултат на преминаване към хоум офис или хибриден модел на работа, се наблюдава днес – четири години след коронавируса и в САЩ. Там обаче предприемачите също се сблъскват с проблема, че превръщането на офиси в жилищни сгради е скъпо удоволствие.

През второто тримесечие на текущата година се наблюдава рекорден процент на празните офис площи в САЩ – 20.1%, сочат най-новите данни на Мооdу'ѕ Аnаlуtісѕ. В същото време търсенето продължава устойчиво да надвишава предлагането, което държи цените високи от една страна, а от друга е добър стимул за преобразуването на офиси в жилища.

Държава знае, че подобна промяна е скъпо удоволствие и с цел да стимулира инвеститорите им предлага данъчни облекчения и по-бърза процедура по одобрение за промяна предназначението на офис сграда. През първото тримесечие на текущата година 1.7% от офис сградите вече се преобразуват в жилищни, сочат данните на консултантската компания СВRЕ. Над 60% от извършващите се в момента преобразувания трябва да доведат до появата на многофамилни жилища.

Друга любопитна информация е, че едва 15% от празните офиси в САЩ технически са годни за преобразуването им в апартаменти. Така, че проблемът с празните офис сгради може да бъде решен частично.

Най-добри за промяна са старите офис сгради. Така например, апартаментите изискват прозорци, които липсват при новите офис сгради. Новите офиси имат и квадратура, която е доста по-голяма и от гл.т. на жилища е трудна за обособяване на средно големи жилища.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини