Отидете към основна версия

8 928 66

Увеличаване на разликата между данъчна и реална стойност при имотите в южната ни съседка

  • гърция-
  • жилища-
  • цени-
  • данъчна оценка

Това показва, че цените на недвижимите имоти в Гърция са се увеличили значително

Снимка: Shutterstock

Последната актуализация на данъчните цени на имотите в Гърция беше преди 3 години . Днес обаче в някои райони на Атина, както и в туристическите райони, разликата между нея и пазарната продажба цената се е увеличила рязко.

Апартамент с площ от 153 кв.м. в Кифисия, който се продава за 672 301 EUR (4394 EUR/кв.м), е с кадастрална стойност 2000 EUR/кв.м. Продажната цена е 119% по-висока от цената по кадастър. Жилище от 208,5 кв.м. в Кифисия, което струва 600 000 EUR (или 2878 EUR/кв.м), е с кадастрална стойност 1650 EUR/кв.м.

Кадастралната стойност на недвижимите имоти в Гърция, известна като „обективни цени“, влияе пряко върху размера на годишния данък върху собствеността (ENFIA). Въпреки това от 2021 г., когато обективната ценова карта беше последно актуализирана, пазарните цени на недвижимите имоти в страната се повишиха значително.

Средната стойност на имотите, продадени в Гърция, се е увеличила от 96 000 EUR през 2022 г. на 106 000 EUR през 2023 г. и е достигнала 108 000 EUR през първите 5 месеца на 2024 г.

По този начин несъответствията между пазарните и кадастралните стойности показват преди всичко, че цените на недвижимите имоти в Гърция са се увеличили значително през последните години.

„Пазарната стойност на недвижимите имоти в Гърция е два пъти и половина по-висока от кадастралната стойност. Това важи особено за райони, които се нуждаят от „златна виза“ сред чужденците. Те изкуствено повишават цените, така че имотите да могат да отговарят на условията за инвестиционно разрешение за пребиваване. Правителството обаче вече започва да изразява недоволството си от ситуацията, тъй като не събира данъци. В крайна сметка годишният данък ENFIA се изчислява въз основа на кадастралната стойност. Следователно скоро можем да очакваме нова реформа за определяне на кадастралните цени", посочват местни анализатори.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини