6 Септември, 2024 15:15 8 814 66

Увеличаване на разликата между данъчна и реална стойност при имотите в южната ни съседка

  • гърция-
  • жилища-
  • цени-
  • данъчна оценка

Това показва, че цените на недвижимите имоти в Гърция са се увеличили значително

Увеличаване на разликата между данъчна и реална стойност при имотите в южната ни съседка - 1
Снимка: Shutterstock

Последната актуализация на данъчните цени на имотите в Гърция беше преди 3 години . Днес обаче в някои райони на Атина, както и в туристическите райони, разликата между нея и пазарната продажба цената се е увеличила рязко.

Апартамент с площ от 153 кв.м. в Кифисия, който се продава за 672 301 EUR (4394 EUR/кв.м), е с кадастрална стойност 2000 EUR/кв.м. Продажната цена е 119% по-висока от цената по кадастър. Жилище от 208,5 кв.м. в Кифисия, което струва 600 000 EUR (или 2878 EUR/кв.м), е с кадастрална стойност 1650 EUR/кв.м.

Кадастралната стойност на недвижимите имоти в Гърция, известна като „обективни цени“, влияе пряко върху размера на годишния данък върху собствеността (ENFIA). Въпреки това от 2021 г., когато обективната ценова карта беше последно актуализирана, пазарните цени на недвижимите имоти в страната се повишиха значително.

Средната стойност на имотите, продадени в Гърция, се е увеличила от 96 000 EUR през 2022 г. на 106 000 EUR през 2023 г. и е достигнала 108 000 EUR през първите 5 месеца на 2024 г.

По този начин несъответствията между пазарните и кадастралните стойности показват преди всичко, че цените на недвижимите имоти в Гърция са се увеличили значително през последните години.

„Пазарната стойност на недвижимите имоти в Гърция е два пъти и половина по-висока от кадастралната стойност. Това важи особено за райони, които се нуждаят от „златна виза“ сред чужденците. Те изкуствено повишават цените, така че имотите да могат да отговарят на условията за инвестиционно разрешение за пребиваване. Правителството обаче вече започва да изразява недоволството си от ситуацията, тъй като не събира данъци. В крайна сметка годишният данък ENFIA се изчислява въз основа на кадастралната стойност. Следователно скоро можем да очакваме нова реформа за определяне на кадастралните цени", посочват местни анализатори.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    19 13 Отговор
    Кога в България ще се въведат адекватни данъци съпоставени с цените на жилищата. Не може цените на имотите да са скочили тройно а данъците да не са пипнати. Отделно кога ще се въведат прогресивни данъци за второ+ жилище. Така повечето празни имоти на колекционери ще излязат на пазара и ще свалят цените. Кога в България ще се въведат задължителни застраховки за имоти в кооперации? Някой може ли да отговори?!

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Хе хе

    14 5 Отговор
    А в България цените на имотите за политици са занижени от реална стойност, привилегия е да си политик в държавата на неограничените възможности хе хе хе
  • 3 Отговорът

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Аз Кочо":

    е: никога!

    Коментиран от #4

  • 4 НИКОГА

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Отговорът":

    Не казвай НИКОГА

    Коментиран от #5

  • 5 Е па

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "НИКОГА":

    като се немаш работа чекай и се надай, кой те спира!
  • 6 Алексис

    6 4 Отговор
    За 3 одини цените в Гърция скочиха с 50%,не знам защо се оплаквате тука

    Коментиран от #7

  • 7 Па те

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Алексис":

    тука скочиха даже повече. Защо да се оплакваме? В София средната заплата е вече 3100лв

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Па те":

    Това е така,но най високата средна е в Пирдоп и Челопеч - 2000€

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Средната заплата е боза няма нищо общо със реслността

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Град Козлодуй

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    И при нас в АЕЦа заплатите са високи

    Коментиран от #12

  • 12 Умен

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Град Козлодуй":

    Ще те чуе Кочовеца от децката и ще те анатемоса
  • 13 Аз Кочо

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Така е но вуи не те разбира.
    Ако приемем че София е фирмата където вуи бачка като кофражист на заплата от 1000 лв бруто заедно със Страхил, и още двама на същата заплата а шефа им получава 6000 лв то средната заплата във фирмата е 10000 лв разделено на 5 или 2000 лв бруто. Кой от тях получава реално толкова- никой. Така е и с средната софииска заплата. Затова се изчислява заплата Мода= масовата която е около 60 пр от средната. Или 2000 лв по 60 пр е точно 1200 лв Бруто. Това е много по близо до реалния доход на вуи и неговите трима колеги от колкото измислените 2000 лв средна заплата.
    Затова стената заплата в София която вече била станала 3100 лв трябва да се умножи с 60 пр за да получим МАСОВАТА БРУТНА заплата за София която е 1860 лв бруто.

    Коментиран от #14

  • 14 Кокон Мушева

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Аз Кочо":

    Ъ, ми Ко да ти отговори вуи, ъ, просто подви УпажЖка и изчезна

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тръпчо

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Умен":

    защо не продължиш натам?
    За да поддържат сегашните заплати ще се теглят кредити и ще се вдигат данъци като например вече се говори за вдигане на прага за осигуряване на 4000 лв. В един момент ще влезем пак в дългова спирала. Освен това Ек Вече попита правителството как така издръжката на един работник у нас расте с 29 пр. а в Европа с 9 пр. Така че ако има повишение то ще е минимално и само в държавния сектор. Да не забравяме че частния сектор е този който осигурява заплатите в държавния. А не се виждат надежди за увеличаване на заплатите там.

    Коментиран от #17

  • 17 Държавен чиновник

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Тръпчо":

    Идат избори, келеметата ше развържат кисията и ше изсипат чувал с заплати помни ми думата, после сичко поскъпва

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Тръпчо

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Държавен чиновник":

    Не мога да разбера,защо ми слагаш плюсове?
    Имам чувството че искаш да те успокоя че това което казваш няма да се случи, ххаахах
    Защо ми се струва че си в моя лагер

    Коментиран от #27

  • 19 Мен

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Държавен чиновник":

    "после сичко поскъпва" Докато БНБ не прави нищо за заемите всичко ще поскъпва. ЕЗ ще я видим през крив макарон
  • 20 БанкерКа

    4 4 Отговор
    Докато лихвите по депозитите са нулеви или отрицателни , цените на имотите ще отиват в космоса. Скоро ще станат недосегаеми за прошляците. Оправете си лихвите по депозитите да бъдат нормални и тогава и цените на имотите ще станат нормални.

    Коментиран от #21

  • 21 БрокерКА

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "БанкерКа":

    В барутника всичко се контролира от ОПГ-то, което ни управлява, в тях са парите, медиите, бизнеса. Каквото решат, това се случва, и с имоти, и с компоти, и с лихви и депозити. Десетките години кражби от народа се материализираха/препраха точно в имоти/строежи, така че - каквото решат, това ще стане, народа няма думата, освен да квичи по форумите. Тъжно, но е истина

    Коментиран от #22

  • 22 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "БрокерКА":

    Народът има избор. И интелигентните хора инвестират в имоти в чужбина. Акции и облигации. Простолюдието залага на надценени имоти в бг с надеждата че цените винаги ще растат. Това е рисков и ирационален подход имайки предвид държавата в която живеем.

    Коментиран от #23

  • 23 БанкерКа

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    Ами не е така. Инвестицията в ЦК и разните деривати и в койни си е точно инвестиция в нищото. От тях печелят едни шайки които имат вътрешно инфо , останалото множество т.паци д.хат супата. Примери бол - дотком истерията и така нататък. Най ценната инвестиция си е в НИ - апарти и земя. Всичко друго е малоценно и малотрайно. Да, ако има Рихтер от десета степен и нагоре , всичко отива по дяволите - и движимо и недвижимо. Ама да сме оптимисти за България.

    Коментиран от #24

  • 24 Мен

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "БанкерКа":

    Инвестициите в ЦК на сащ все още носят над 5 пр лихва. Тази инвестиционен дори по сигурна от депозиране в банка защото е гарантирана от правителството на САЩ. За койна не си спомням някъде по коментарите ми да съм казвал че е добра инвестиция. Относно НИ това е най рисковата инвестиция след тази в акции. Всички освен теб явно знаят колко пъти цените на НИ са се сринали а в държави като Италия и Япония дори не са се възстановили от последния срив. Други като Испания са са нараснали само с 5 процента от предишният им връх през 2008. Тоест.

    Коментиран от #25

  • 25 Мен

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мен":

    В предишния ми пост написах че е по добре да се инвестира в НИ но в чужбина отколкото в България. Да, в някой държави цените никога няма да се сринат, тук България не е в тази листа. Няма да обяснявам защо тъй като съм ти обяснявал много пъти и покрай теб хората са разбрали за разлика от теб.....

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тихомирчо Тошев

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Тръпчо":

    Пазарните участници често прогнозират спад в цените на жилищата, тъй като очакванията са, че все по-малко хора ще могат да си позволят имот, но ръстът на доходите подкрепя търсенето. Потребителите нямат притеснения около пазара на труда, доходите им растат и предприемат покупки, а предприемачите виждат това и вдигат цените, за да могат да увеличат печалбите си.

    Коментиран от #32

  • 28 Мечтатель

    6 2 Отговор
    в България, имотите само растат и ще растат вечно! Данъците ще са винаги най-ниските в света, инфраструктурата ще е безплатна, лихвите ще са винаги най-ниските! Всеки с ипотека веднага намира наемател, който да му плаща ипотеката и той само да обикаля света по курорти и да продължава да купува нови имоти. Абе българите са феномени в световен мащаб, няма друга такава държава и друг такъв народ! Уникално умни предприемачи и инвеститори, които винаги само печелят!

    Коментиран от #33

  • 29 Борис

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Мен":

    Инвестиции в индиксен фонд от акции като SP500 или MSCI World бият инвестициите в НИ многократно. За 40 години SP500 се вдигна с +6500%, MSCI World +4500%. Отделно тези фондове придават дивидентите па фирмите, които са в тях, образува се т.н. сложна лихва. В НИ няма сложна лихва, доходът там изцяло зявиси от риска, наречен наемател. Отделно в SP500 си има сектор Real Estate, т.е. НИ.

    Коментиран от #36

  • 30 Борис

    2 7 Отговор
    Имотите нито в София нито в Пловдив са надценени - напротив. С оглед на годишния среден дохдод на лице по НСИ (3000 лв за СФ, 2000 лв за ПЛ), апартаментите средностатистически в Сф са 6х 7х годишни заплати, в Пловдив даже 4х. Нормалното е 4х5х от годишния доход на едно семейство. За СФ завишения коефициент е оправдан, защото там има потенциал за растеж на доходите.

    Коментиран от #31, #34, #39

  • 31 Тракторисс

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Борис":

    И нали и Тих Тошев това разпраа де, ся що го копираш с други думи. Имотите са в далечния Космос вече, скоро ги чакаме да стигнат даже до Волуяк
  • 32 Кой е Тихомир Тошев

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тихомирчо Тошев":

    Тихомир Тошев е партньор и изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране "КредитЦентър".

    Председател е на Асоциацията на кредитните консултанти – първото професионално сдружение на кредитните консултанти у нас.

    Също така Тихомир Тошев е партньор и изпълнителен директор на „Фронтекс Интернешънъл” – компания за управление и събиране на вземания.

    Той е изпълнителен директор и на "Адванс Адрес Експертни Оценки" – компания, специализирана в експертните оценки на недвижимо имущество, машини и съоръжения, търговски предприятия и други активи.
  • 33 Тръпчо

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мечтатель":

    Трябва да пишеш "сарказъм" иначе ще те разберат погрешно
  • 34 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Борис":

    Пълни глупости.

    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.
  • 35 Гост

    4 0 Отговор
    Най-недостъпни са жилищата в София, където под 10% от домакинства с най-високи доходи могат да си позволят дом през 2022 г. Във втория и третия най-големи градове в страната - Пловдив и Варна, жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата.
  • 36 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Борис":

    SP 500 , след усвояване на доклада за работните места в петък , падна с 1,7% за деня и 4,2% за четиридневната седмица, най-големият седмичен спад от март 2023 г. до 5408. Но все още се държи сравнително добре, само с 4,6% спад от пика в средата на юли,

    Nasdaq Composite падна с 2,6% за деня до 16 691. Той е намалял с 5,8% за седмицата и с 10,5% спрямо пика на 10 юли.Ако спадне с още 4,2%, ще се върне там, където беше през ноември 2021

    Полупроводниците бяха смачкани. VanEck Semiconductor ETF SMH се срина с 4,1% в петък и с 11,7% през четиридневната седмица и е надолу с 23,6% спрямо пика от 10 юли.

    Russell 2000 , който покрива по-малките 2000 акции в Russell 3000, падна с 1,9% за деня. Той е намалял с 5,7% за седмицата и с 14,4% от пика през ноември 2021 г. и обратно до мястото, където беше за първи път през януари 2021 г.

    Коментиран от #43

  • 37 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Акциите на Mag-7 – Amazon, Alphabet, Microsoft, Apple, Nvidia, Tesla и Meta – комбинирани по пазарна капитализация, спаднаха с 2,9% за деня и 6,1% за седмицата и сега са надолу с 14,9% от пика на 10 юли.

    Само тези седем акции взети заедно са загубили $2,54 трилиона пазарна капитализация през двата месеца след пика. Обръщаме внимание на Mag 7, защото те са толкова огромни – общата им пазарна капитализация все още е 14,5 трилиона долара (намаление от 17 трилиона долара на 10 юли) – и защото имат толкова голямо влияние върху цялостното богатство на фондовия пазар поради тяхната величина и защото имаха толкова голям брой.

    Коментиран от #40

  • 38 Аз Кочо

    5 1 Отговор
    Всичко това ще рече че не само имотите са в огромен балон но и цялата фондова борса. А парите се топят като пролетен сняг с QT което продължава да работи в тъмният ъгъл на стаята

    Коментиран от #44

  • 39 Средната заплата що е то?

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Борис":

    Ако приемем че София е фирмата където вуи бачка като кофражист на заплата от 1000 лв бруто заедно със Страхил, и още двама на същата заплата а шефа им получава 6000 лв то средната заплата във фирмата е 10000 лв разделено на 5 или 2000 лв бруто. Кой от тях получава реално толкова- никой. Така е и с средната софииска заплата. Затова се изчислява заплата Мода= масовата която е около 60 пр от средната. Или 2000 лв по 60 пр е точно 1200 лв Бруто. Това е много по близо до реалния доход на вуи и неговите трима колеги от колкото измислените 2000 лв средна заплата.
    Затова стената заплата в София която вече била станала 3100 лв трябва да се умножи с 60 пр за да получим МАСОВАТА БРУТНА заплата за София която е 1860 лв бруто

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гошо

    4 0 Отговор
    Ганяка налази и на Юг, хората вдигнаха ръце от вас вееее скакалци. Където стъпите трева не никне
  • 43 Борис

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Аз Кочо":

    Супер да падат да взимаме още на евтино. Преди това SP500 колко е расъл от октомрви 2022? Кой купува само Тех акции...аз не.

    Коментиран от #48

  • 44 Борис

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Аз Кочо":

    Борсата и имотите в България не са балон. Фондовата борса коригира до 10% поне веднъж в годината, особено в Сеп и Окт. NVIDIA e на справедливата си цена по DCF. +122% yoy оборот, 50% оп.марж...пффф...

    Коментиран от #47, #49

  • 45 Борис

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "Средната заплата що е то?":

    Не става въпрос за ЗАПЛАТА, а забележи ДОХОД (!) ...среден ДОХОД (т.е. и доходи от самостоятелен бизнес)!!!

    Коментиран от #46

  • 46 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Борис":

    Хахаха, чети хубаво, СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В СОФИЯ Е.......
    99 Процента от доходите в България са от ЗАПЛАТА И ОТ ПЕНСИЯ

    Коментиран от #52

  • 47 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Борис":

    Борсата в бг е със смешни обороти. А балонът на световната фондовата борса е всеобщо признат с малки изключения - твоя милост

    Коментиран от #57

  • 48 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Борис":

    Купувай, аз не се опитвам да хвана падащ нож, но ти се пробвай хахаха

    Коментиран от #51

  • 49 Тръпчо

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "Борис":

    Версията ти за имотите които не били в балон ми говори за твоя икономически потенциал.

    Относно NVADIA

    Пазарната капитализация на Nvidia вече е спаднала до все още гигантските 2,52 трилиона долара, отстъпвайки 406 милиарда долара през седмицата и 800 милиарда долара от пика на 10 юли.

    Тези акции и приходите и печалбите на компанията бяха захранвани от фантастичната AI мания, която сполетя света и която изглежда е на изчерпване.

    Коментиран от #50

  • 50 Борис

    1 5 Отговор

    До коментар #49 от "Тръпчо":

    Ще видем дали е мания или не. Google, Amazon, MSFT като инвестираха на времето в Cloud-Tech им викаха мания ала бала. Стойте си на тъч линията и викайте от там към играчите как да ритат.

    Коментиран от #53

  • 51 Борис

    1 4 Отговор

    До коментар #48 от "Аз Кочо":

    Да бе, стой си ти вън и чакай още 20 години за да се решиш.
  • 52 Борис

    0 4 Отговор

    До коментар #46 от "Аз Кочо":

    Приготви ли си тедрадките за училище? Училищният сезон започва скоро, а и университета ви мъчат толкова. 99% ли са точно? Ле ли, ти от живота понятие си нямаш.

    Коментиран от #55

  • 53 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Борис":

    Дерзай, скачай в морето, смело напред, явно си на 20, живота е пред теб. Имаш много време да носиш загуби! Успех!

    Коментиран от #54

  • 54 Борис

    0 4 Отговор

    До коментар #53 от "Аз Кочо":

    Какви загуби? Чакай си ти. Ще скочиш на влака, когато той достигне 6200 тази година. Точно там ще скочиш. Точно тогава, Sp500 ще падне с 30%....и ще си викате пак, аааууу пазарът падна.

    Коментиран от #56

  • 55 Тръпчо

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Борис":

    Трябва да научиш разликата между доход , заплата, пенсия, хонорар, бонус.. за да не се мъчиш ще ти кажа че дохода е всичко това взето заедно.
  • 56 Тръпчо

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "Борис":

    Дай числата от тото за тази неделя, ако не можеш си трай и не прави прогнози кое колко ще стигне

    Коментиран от #58

  • 57 Борис

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Кой ти говори за БФБ? Там не влагам пари. А за имотите в България..Средностат погледнати НЕ са балонизиряни цените спрямо ДОХОДите на ДОМАКИНСТВАТА (от 2 лица на семейство напр.) Цени за около около 4-5 пъти среден годишен доход на едно семейство са справедливи. За Сф 6 -7х са оправдани цени. Ако щеш. Няма по евтино в заможна България.

    Коментиран от #60

  • 58 Борис

    1 4 Отговор

    До коментар #56 от "Тръпчо":

    Кат коментирате кое колко е паднало от пика си, си мислите че откривате топлата вода. Дрън дрън та пляс. Справедливата цена на NVDIA са 139 щд, но ти и при 75-80 щд няма да можеш да я купиш, така че мълчи.

    Коментиран от #59

  • 59 Тръпчо

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Борис":

    Хахаха
  • 60 Трънчо

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Борис":

    Хахаха

    Коментиран от #61

  • 61 Борис

    1 4 Отговор

    До коментар #60 от "Трънчо":

    Така се смеят членовете на пролетариата. Нямат понятие от нищо, камо ли от справедливи цени. Плащат си инфлационния данък и гледат как други правят пари от наеми, дивиденти, хонорари и авторски права и др.

    Коментиран от #62, #65

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Не може

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ей В у е":

    Ву ето е превъзбудено от новия си ник
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ха, форумния г л у п а к

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "Борис":

    пак е с нов ник
  • 66 Антикравар

    2 0 Отговор
    На тази дата, преди 23г. САЩ,Англия и Цион превръщат тероризма в своя държавна политика , планирайки, подготвяйки, финансирайки и взривявайки кулите-близнаци, приписвайки това пъклено дело на други държави и хора ,за да залеят с терор планетата ни .
    Така се превърнаха в световни терористи ,презирани от цялото прогресивно човечество.