Отидете към основна версия

2 385 28

Рекордно търсене на панели от социализма в Германия

  • германия-
  • панелки-
  • наем-
  • интерес

Причината е ниският месечен наем от 300-500 EUR

Снимка: Shutterstock

Панелните къщи отдавна са символ на мрачната архитектура на ГДР, но сега се превърнаха в бестселър.

През 1970 г. в ГДР е разработена серия панелни къщи WBS 70 (Wohnungsbauserie 70). Те започват да се строят през 1973 г. До 1990 г. в Източна Германия са пуснати в експлоатация около 1,3 милиона нови апартамента. В покрайнините на градовете се появяват цели панелни микрорайони като Марцан в Берлин или Лобеда в Йена.

След обединението на Германия много панелни къщи бяха съборени, построени наново или модернизирани. Наскоро някои от тях бяха признати за архитектурни паметници.

В района на Fritz Heckert, в южната част на Кемниц, има опашки за наемане на такива апартаменти. В някои сгради не е останало нито едно свободно място. Основната причина е ниската цена на наема, около 300-500 EUR на месец. Специалистите определят подобни цени като „баснословни“ за днешна Германия, където има недостиг на жилища. Освен това много къщи в покрайнините предлагат красива гледка към гората.

Анкета на германското издание Bild сред читателите проучва дали те могат да си представят да живеят в панелна къща. От близо 50 000 анкетирани 61% са отговорили положително, а 39% са отговорили отрицателно.

През април в столицата на Белгия Брюксел се проведе митинг за достъпни жилища. В края на септември в Португалия се проведоха протести срещу високите цени на жилищния пазар. Проблемът с недостъпността на местното население до жилищни фонд нараства в редица европейски големи градове. Първоначално причината беше изкупуването на апартаменти в централните градски части с цел отдаването им под наем на краткосрочен принцип, но с течение на годините беше изместен от проблема с по-бързия темп на поскъпване на жилища спрямо темпа на нарастване на заплатите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини