Отидете към основна версия

1 152 0

Блокираха част от руската Wikipedia

  • wikipedia-
  • русия-
  • забрана

Федералната служба на Русия, отговаряща за надзора в сферата на информационните технологии и масовите комуникации – Роскомнадзор, блокира страници от руската версия на Wikipedia (Википедия), съдържаща забранена информация относно наркотични вещества.

Википедия е била предупредена на 20 август от Роскомнадзор за възможно блокиране на страница, която съдържа информация за приготовлението на наркотични вещества.

От ноември 2012 г. в Русия има „черен списък”, в който попадат сайтове разпространяващи информация за наркотични вещества, детска порнография и подтикващи към самоубийство. В него също така попадат информации и сайтове, които са били обект на съдебен спор и има влезли в сила съдебни решения за законодателни нарушения. Право да включват в „черния списък” сайтове имат както Роскомнадзор, също така и МВР и Федералната служба за контрол над наркотиците.

Откакто е в сила „черния списък” в него са попадали страници от такива големи сайтове като Wikipedia, Facebook, YouTube  и Google.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Wikipedia - made in China

    Китай работи усилено по създаването на онлайн версия на национална енциклопедия, която трябва да бъде конкуренция на универсалната Wikipedia. За целта ...
    04.05.2017
    1 332
    2
  • Отблокираха забранената част от руската Wikipedia

    След като в понеделник (24 август) Федералната служба на Русия, отговаряща за надзора в сферата на информационните технологии и масовите комуникаци ...
    25.08.2015
    896
    0