Отидете към основна версия

3 700 46

Набиха председателя на БХК Красимир Кънев

  • набиха-
  • председателя-
  • бхк красимир кънев

Двама са набили тази сутрин в центъра на София Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. Според МВР инцидентът е станал тази сутрин в 9,30 ч., когато е подаден сигнал на 112 за нанесен побой на Кънев на ул " Цар Шишман" и хотел "Радисън". Бил е ударен с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. „Цар Шишман“. На място Кънев е отказал медицинска помощ, както и да обиколи с патрулката в района, за да разпознае нападателите си. Кънев е споделил, че нападателите му са били двама души, като при разминаването с тях единият го е ударил. Освен сигнала, Кънев не е подал жалба в МВР.

Ето и реакцията на Българския хелзинкски комитет:

"Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) – най-голямата организация за защита на правата на човека в България – беше нападнат тази сутрин около 9.30 ч. пред столичния хотел „Радисън“ от двама неизвестни мъже. Красимир Кънев е бил ударен с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. „Цар Шишман“. След инцидента на място е извикана полиция. Кънев е с леки наранявания.

БХК остро осъжда нападението над председателя си и призовава да се предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително в най-кратък срок властите да набавят записите от камерите на мястото на инцидента и по пътя на бягство на нападателите.

БХК стои срещу всякакви прояви на насилие. През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство.

Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини