Отидете към основна версия

11 Януари, 2019 18:03, обновена 11 Януари, 2019 18:03 17 089 28

Коя е българката, замесена в измамата за милиарди?

  • лондон-
  • мозамбик-
  • креди сюис-
  • детелина събева

Като гаранция по кредита е обещан достъп до газови полета в бившата португалска колония

Коя е българката сред арестуваните в Лондон трима бивши банкери на швейцарската "Креди Сюис" по обвинения във финансова измама за 2 милиарда долара чрез фирми в Мозамбик? Крупният скандал разтърси финансовия свят в началото на 2019 г. Обвинения са повдигнати и срещу бившия финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг и финансовия посредник Жан Бустани - ливански гражданин, работил за компания, базирана в Абу Даби.

37-годишната Детелина Събева е бивш вицепрезидент на отдел в "Креди Сюис", била е и в ръководството на вече закритата лондонска консултантска компания "Дискавъри капитъл лимитит", пише "168 часа".

Българката е обвинена в конспирация за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики, за пране на пари и измами на инвеститори. Става дума за поредица от финансови транзакции - държавно гарантирани заеми от международни инвеститори, предоставени на правителството на Мозамбик от 2013 до 2016 г. с цел разработване на морски проекти, включително за преработка на риба тон и брегова защита.

Като гаранция по кредита е обещан достъп до газови полета в бившата португалска колония. В крайна сметка обаче се оказало, че страната изобщо не притежава такива богатства. В същото време, по информация от съда, участниците в схемата "умишлено са отклонявали части от постъпилите заеми, за да присвоят най-малко 200 млн. долара подкупи и рушвети за себе си. Според следствието Събева е взела "само" 2 млн. щатски долара, за да си затвори очите за нарушенията, а лъвският пай е отишъл у съучастниците й.

До момента нямаше никакви данни за Събева, нито нейна снимка. "168 часа" съобщи, че след репортерска проверка са я идентифицирали. Медията публикува нейна снимка от интернет.

Снимката е неофициална, защото Детелина Събева е изтрила абсолютно цялата информация за себе си в мрежата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини