Отидете към основна версия

7 078 37

Прокуратурата: Длъжни сме да проверим карикатурите на Божков

  • ангел кънев-
  • васил божков-
  • хазарт-
  • антики

Още преди Божков да започне да сочи факти и обстоятелства за свидетеля Горанов, същият е бил разпитан по това наказатено производство, твърди наблюдаващият прокурор по делото

Кадър: БНТ

Какво проверява прокуратурата около редовните публикации в социалните мрежи на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков? Частичен отговор на този въпрос даде наблюдаващият прокурор по делото и зам.-административен ръководител на Специализираната прокуратура Ангел Кънев. Ето какво заяви той пред БНТ:

"Много преди обвиняемият Васил Божков да започне да гради защитната си теза в социалните мрежи и телевизионните студиа ние сме предприели всички необходими действия да изясним обстоятелствата около неплащането на значителни по размер хазартни такси. Още преди Божков да започне да сочи факти и обстоятелства за свидетеля Горанов, същият е бил разпитан по това наказатено производство. По това наказателно производство са разпитани и други министри и зам.-министри, настоящи и бивши. Проверяват се и изложените от Божков защитни тези. Воденето на наказателното производство в социалните мрежи не е рамкирано в процесуалния закон. Мястото на наказателното производство е в съдебната зала и в рамките на протоколите. Длъжни сме да проверим и карикатурите на Божков и ще го направим", заяви в национален ефир Кънев.

"Законно регистрирана колекция Васил Божков има по отношение на малко над 200 вещи. В сградата на улица "Московска", където се извършват и до момента действия по разследването, са открити десетки хиляди предмети с белези на културно-исторически ценности, които са натрупани в кашони, найлонови торби, рафтове, в гаражи и подземия. те не могат да бъдат сочени като колекция. Те са нерегистрирани и се държат незаконно", коментира той скандала около историческите ценности, присвоени от Божков.

Ангел Кънев отхвърли всички обвинения на укриващия се в Обединените арабски емирства Божков, че част от колекцията му от антични предмети може да бъде увредена от действията на разследващите. Той дори обяви чрез публикация във "Фейсбук", че един от ритоните вече се продавал на аукцион в друга държава

Наблюдаващият прокурор добави, че са проведени много разговори с аукциони в други държави, за да се изясни дали физически античните предмети са присъствали там по време на търговете, в които Божков е успял да ги придобие. Тече и проверка дали това не е било схема за пране на пари.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.

Свързани новини