Отидете към основна версия

3 384 54

Пребиха председател на сдружение на българите в РСМ, наричали го "мръсен българин"

  • побой-
  • бекир кадриески-
  • председател-
  • сдружение-
  • българи-
  • рсм

Мъжът разказа, че бил съборен на земята и ритан

Съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония „Шемето” Бекир Кадриески е бил пребит в град Струга. Това е станало преди около час, потвърди пред NOVA самият Кадриески.

Мъжът разказа, че бил съборен на земята и ритан. Получил е удари с ръце. Пред NOVA Кадриески обясни, че по време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите „мръсен българин”.

Кадриески е гражданин на Република Северна Македония. Той няма български паспорт, но декларира, че е с българско самосъзнание.

За случая съобщи и Боян Донев във фейсбук.

"Председателят на българското дружество в Струга - Бекир Кадриески, днес е станал обект на поредния престъпен акт на омраза. Нападнат е от 3-4 местни лица в заведение, обиждан многократно за това, че е българин и пребит. В момента е в болницата в Струга, оставен сам в стая без лекарски надзор, има затруднения с дишането и болки по тялото.

В момента в РСМ най-уязвими са българите БЕЗ българско гражданство. Затова са необходими спешни мерки колкото е възможно по-бързо да се ускорят процедурите и да се елиминират корупционните практики с българските паспорти.

Нашите депутати, а и широка общественост трябва да разберат, че проблемите за българите в Северна Македония не произлизат от провокативни имена на дружества. ВСИЧКИ те са подложени на етническо гонение просто на база българския си произход.

Познавам Бекир лично и е кротък и добър човек и никому не мисли зло, стореното днес е отвратителен акт на омраза, който трябва да бъде ОСТРО осъден и заклеймен от България и да използваме всички механизми и чрез Европа да окажем въздействие това да не се случва отново.

Службите вече са набелязали следващата си жертва. Това се превръща в системен тормоз и унижение над българите. Ако не реагираме днес, утре ще е късно", пише той в мрежата.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.

Свързани новини