Last news in Fakti

14 Юни, 2023 08:36 1 388 29

Андрей Ковачев: Терорът към българите в РСМ продължава

  • андрей ковачев-
  • терор-
  • гормоз-
  • побой-
  • българи-
  • рсм-
  • бекир кадриески

Извършителите на престъпленията от омраза в РСМ биват поощрявани, категоричен е българският евродепутат

Андрей Ковачев: Терорът към българите в РСМ продължава - 1

Терорът към българите в Република Северна Македония, които декларират своята идентичност, продължава, а македонските власти не предприемат ясни и категорични мерки за ограничаване на тези случаи. Това коментира в ефира на предаването "Директно" българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

По-рано днес стана ясно, че един от съпредседателите на сдружението на българите в Република Северна Македония "Шемето" Бекир Кадриески е бил жестоко пребит и обиждан на етническа основа на база българския си произход от неизвестни към момента лица.

"Извършителите на престъпленията от омраза и физическите посегателства срещу българи не се наказват бързо и ефективно. Напротив - в някои случаи те биват поощрявани с атмосферата, която се създава там от политици, журналисти, от представители на академичния свят, от общественици, продължаващи с идеологията от комунизма и с епитетите към България като фашисти, татари и всичко останало", категоричен бе той.

Ковачев вече е информирал за случая Европейската комисия и всички депутати в Европейския парламент, изпратил е и писмо до посланика на Европейския съюз в Скопие, както и до Европейската служба за външни действия.

"Това е пореден атентат срещу открито заявяващ българската си идентичност човек. Това е фундаментално човешко право на самоопределяне", посочи още българският евродепутат пред Bulgaria ON AIR.

"РСМ да спре да замита под килима Те трябва да променят Конституцията си, но не е само това, а и изпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. и на двата протокола, подписани към договора, за стъпки срещу езика на омразата, за промени в учебниците и за интегрирането на българите във всички нива на управление на РСМ", изтъкна още Ковачев.

Пред "Директно" той коментира и изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Страсбург пред Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основни права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

"Много шум за нищо. Дефакто абсолютно нищо не чухме. Това е едно закрито заседание и наистина господин Гешев беше там около 15-20 минути. Не чухме нищо конкретно и ново, което да не е било чуто в медиите в България", каза той.

По думите му това е било "безсмислена акция" от страна на Елена Йончева, българският представител в групата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За това сте виновни вие

    19 6 Отговор
    Гроб, вие гласувахте да ги пуснете.
    Радвам се че те изритаха от там когато отиде.
    Нека да видиш как се чувстват там българите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гаджи

    14 3 Отговор
    Ами ти андрешко какво направи в еуропата това да не се случва - нищо чакаш господарите ти какво ще ти кажат да правиш.
  • 4 Красимир Петров

    17 3 Отговор
    И ще продължава докато България се управлява от продажници
  • 5 гого

    6 5 Отговор
    щях да кажа, че русия е виновна, па тоя бил гербаджия
  • 6 оценка

    12 2 Отговор
    Продължава,защото България не си изпълнява задачата да не допуска МАкедония до ЕС,докато ония в Скопие не запишат българите в Конституцията на РСМ. България е мека китка в отношенията си с мАкетата.
  • 7 Перо

    10 1 Отговор
    Ами казвай това в Европарламента, в съответната комисия и на отговорния депутат за присъединяването на РСМ г-н Кючук в Европарламента! МВнР и новия министър са в дълбока дрямка!

    Коментиран от #14

  • 8 Мдаа

    4 1 Отговор
    "Близо 62 процента от гражданите на Република Северна Македония са против подписването на анекс към договора за добросъседство с България, в който да се дадат писмени гаранции, че Скопие няма териториални претенции и няма да се намесва във вътрешните работи на София."
  • 9 Компира

    11 0 Отговор
    А ти какво направи по въпроса? Като типичен предател вдигна ветото, нали така!
    Поредната говореща глава, жадна за рейтинг.
    Подминавам с отвращение.
  • 10 Кочо

    3 14 Отговор
    ,,Терорът" на македонците над българи в Скопие, е колкото е ,,терорът" на украинците в Донбас! Същите сте като руснаците и се месите незаконно във вътрешните дела на суверенните държави! Преди точно 100 години убихте Александър Стамболийски, защото искаше добри отношение с балканските народи!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 С.П.

    5 4 Отговор
    Ковачев, този терор е подобен на терора, на който е подложено рускоезичното население в Украйна, но ти си твърде късоглед, поради зависимостта си от високата заплата и превилегии, които получаваш като евродепутат.
  • 13 Един БЪЛГАРИН

    9 2 Отговор
    И тук в БГ продължава терора и геноцида към народа от разни Тикви,Каскети,Джогани и т.н.
  • 14 Кочо

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Те герберастите са така! Там в европарламента въртят атлантически политкоректно меки китки, громят Путин и свалят ветото, а тук за пред електората го играят по хард патриоти и от ВМРО! Лидера им е образец в лицемерното говорене! В САЩ говори на българите, че те са цвета на нацията, но жалко, че не гласуват в България и тук матреала за избори бил калпав - турци, цигани, комунисти, пенсионери...Когато се върна тук - ,,комунистите сте хубави хора, но върхушката ви не я бива, най ми са мили пенсионерите, обичам всички мюсюлмани...."! А днес прави съдебната реформа!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 шмекери и шарлатани в македония ги бият

    1 4 Отговор
    А ТУК НИ ,,ОПРАВЛЯВАТ" И КРАДАТ ЩОТО СМЕ С ОВЧИ МОЗЪК ! БЕЕЕЕЕЕЕ !
  • 17 Демократ

    2 3 Отговор
    Ами те агресорите си имат права бе. Как така ше закачате македонците. Накрая европа ще даде територия на македония от България. Петричкия район примерно
  • 18 Андрей Ковачев:

    1 4 Отговор
    ТОЙ Е ЕДИН ГОЛЯМ БОКЛУК И ПРЕДАТЕЛ ОТ ГЕРБ !
  • 19 ЧЕТВЪРТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

    0 8 Отговор
    СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО МАКЕДОНЦИ - ТОВА НЕ Е ЛИ ВРАЖЕСКО НАСЕЛЕНИЕ И ТО ГЕРБАВО !
  • 20 Българин

    5 1 Отговор
    Гербаджии, вие вдигнахте ветото на Македония, ама заслужавате битите и малтретирани българи там, да дойдат с тоягите и да ви почват вас.Нащастници такива.

    Коментиран от #21

  • 21 Уууууууууууууу

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Не са само гербаджиите.Манипулираш пак.Всичко започна от посещението на Кирчо и отварянето на културен център с името на хитлетист,а после го подпали някакъв с гражданство от ФАЩ.
    Магарев като е обещал да не праща войски в Укроленд не е обещавал за Македония.Чудите се къде във война да ни потопите,за да ни продават оръжия...Ние сме малка бедна държава и пари за оръжия няма!
  • 22 Даааааа

    3 3 Отговор
    Точно хора ката Андрей Ковачев тихо толерираха Терорът към българите в РСМ с години а сега на интересен се прави !
  • 23 Дааааа

    3 1 Отговор
    Гербаджии ДБейци и ППейци вдигнаха ветото за Македония !!!! Предатели.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Деций

    0 0 Отговор
    С нещо за 12 годишният терор и ограбване на българите в България да имаш да кажеш?
  • 27 Боре

    0 0 Отговор
    Защитавайте българските интереси там,затова сме ви изпратили там,а не да ви правим легални милионери.
  • 28 Да спрът издевателствата

    1 0 Отговор
    Да им каже че ако продължават терора на Българи ще влязат ултраси на две три агитки и ще ги размажем от бой Търпението се изчерпва
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове