Отидете към основна версия

2 602 1

Бенедикт Къмбърбач и Джесика Ланг триумфират с тв "Оскар"-и

  • награди "еми"-
  • телевизионни-
  • "оскар"-и-
  • лос анджелис-
  • телевизионните

В обувките на Сатаната - с най-много награди Еми

Джесика Ланг. Снимка: АП/БТА

Телевизионните „Оскар“-и – престижните награди „Еми“, за 66-и път бяха раздадени снощи, съобщи АП. Водещ на церемонията в „Нокия Театър“ в Лос Анджелис беше комедийният актьор Сет Майърс, а един от най-силните моменти на вечерта – отдаването на почит на големия актьор Робин Уилямс, който сложи край на живота си на 11 август.

Популярният сериал на HBO "Игра на тронове" изненадващо не получи нито една статуетка, а триумфатор почти година след излъчването на последната серия се оказа „В обувките на сатаната“, получил 5 отличия, включително за най-добър драматичен сериал. Брайън Кранстън в ролята на химика Уолтър Уайт бе определен за най-добър актьор, а Аарон Пол и Анна Гън – за най-добри актьори в поддържащи роли. Сериалът победи и в категорията за най-добър сценарий.

С „Еми“ за най-добра режисура бе удостоен Кари Фукунага ("Истински детектив“). Матю Макконъхи, който се съревноваваше за награда за водеща мъжка роля за сериала "Истински детектив", обаче се размина с редкия шанс в една и съща година да спечели филмовия и телевизионния „Оскар“. За последен път подобно нещо се е случвало през 1971 г. За най-добра актриса в драматичен сериал бе избрана Джулиана Маргулис от „Добрата съпруга“.

Най-добър комедиен сериал за миналия сезон стана „Модерно семейство“, който получава приза в категорията за пети пореден път. Джим Парсънс от „Теория на големия взрив“ бе провъзгласен за най-добър комедиен актьор, а с женския еквивалент на наградата може да се похвали Джулия Луис-Драйфус от "Вице" (Veep). За Парсънс това е четвърта статуетка за същия образ, а за Джулия – втора.

Алисън Джени е победителка при поддържащите комедийни роли за изпълнението си в сериала „Мама“ и това е шеста подобна награда в кариерата й. Тай Бурел пък триумфира при комиците във второстепенни роли за „Модерно семейство“. Гейл Манкузо пък бе отличена за режисурата на същия комедиен сериал. Луи Си Кей бе обявен за шести път за най-добър сценарист в комедийния жанр за работата си над "Луи" (Louie).

За най-добър риалити формат за десети път бе определен „Страхотното състезание“ (The Amazing Race). 

Стивън Мофът завоюва наградата в категорията за най-добър сценарий на мини сериал за "Шерлок: неговата последна клетва" (Sherlock: His Last Vow). Нашумелият Бенедикт Къмбърбач, разбира се, получи наградата за най-добър актьор в мини сериал за образа на прочутия детектив. Съответно най-добра актриса стана Джесика Ланг от „Американска история на ужасите: Лудница“ (или „Зловеща семейна история“). Най-добър мини сериал стана "Фарго" - телевизионната версия на култовия филм на братята Коен, който има и награда за режисура за Адам Бърнстейн. Актьорът Били Боб Торнтън от сериала обаче не можа да се пребори за награда при водещите мъжки роли в конкуренцията на Бенедикт. За най-добра поддържаща актриса в този жанр бе избрана Кати Бейтс за "Зловеща семейна история“ (American Horror Story: Coven), а актьор - Мартин Шийн за "Шерлок: неговата последна клетва". Най-добър телевизионен филм се оказа "Нормално сърце".

За пръв път наградите „Еми“ са били връчени на 25 януари 1949 г. По различно време нейни лауреати са били имена като Питър Фалк, Том Селек, Брус Уилис, Дженифър Анистън, Джилиан Андерсън, Джон Литгоу, Кифър Садърленд и много други. Призът представлява златна статуетка на крилата жена, която държи в ръцете си модел на атома. Крилата символизират телевизията като изкуство, а атомът – телевизията като наука. Emmy е видоизменение на термина immy, обозначаващ катодната тръба при първите тв камери. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини