Отидете към основна версия

2 606 4

Ето един от "Амфиполисите" в България

  • амфиполис-
  • българия-
  • божидар димитров-
  • трапезица-
  • асеновата династия

Проф. Божидар Димитров публикува снимки на двореца на първите царе от Асеновата династия на Трапезица


Снимки на един от Амфиполисите в България, представи шефът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Уникалните снимките са във връзка с мнението му, че в България има не един, а цели три Амфиполиса.

Трите Амфиполиса са Голямата базилика - катедралната църква в най-старата ни столица - Плиска ; Дворецът на Асеневци на Трапезица и Созопол, който е най-старият град в България.

Професорът публикува снимки на двореца на първите царе Теодор /Петър/, Асен І, Калоян и Борил от Асеновата династия на Трапезица предоставени му от проф. Константин Тотев.

Професорът разказва за Дворецът на асеновци, че:

"Двореца на първите български владетели от Второто българско царство е огромен средновековен замък – от онези, които ще се появят в Европа, след като се върнат там кръстоносците, прогонени от Саладин, и започнат да строят това, което са видели на изток – в България, Византия и Близкия изток. И ще повтарят като изоглавени „Екс Ориенте лукс” (от Изток идва светлината). Само че в Европа днес реставрират замъците на кралете си, а нашият вече трета година се руши.

Великотърновци пишат отчаяни писма, че при един природен катаклизъм замъкът ще се стовари върху главите им. Иначе за туризъм във Велико Търново мислят. Спечелиха проект за 6 милиона лева за влакче–асансьор, което да качва туристите на върха, и го изпълниха. Само че на върха няма нищо.

Всъщност има - недовършена крепостна кула, недовършена музейна сграда, 19 основи на църкви, „защитени” от прогнили дървени бараки и рушащ се замък на пет български царе, възстановили Българската държава и превърнали я във велика европейска сила.

Възможно е тук да е приел властта и да е резидирал две–три години и Иван Асен ІІ (1218 – 1241), докато изгради новия център на властта на Царевец. Дворецът е на голяма за времето площ (700 кв. м) и се издига на 4-5 етажа. Запазен е до 6-8 м височина (нещо твърде рядко у нас), изграден е от камъни, споени здраво с хоросан."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини