Last news in Fakti

1 Декември, 2014 14:13 2 592 4

Ето един от "Амфиполисите" в България

  • амфиполис-
  • българия-
  • божидар димитров-
  • трапезица-
  • асеновата династия

Проф. Божидар Димитров публикува снимки на двореца на първите царе от Асеновата династия на Трапезица


Снимки на един от Амфиполисите в България, представи шефът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Уникалните снимките са във връзка с мнението му, че в България има не един, а цели три Амфиполиса.

Трите Амфиполиса са Голямата базилика - катедралната църква в най-старата ни столица - Плиска ; Дворецът на Асеневци на Трапезица и Созопол, който е най-старият град в България.

Професорът публикува снимки на двореца на първите царе Теодор /Петър/, Асен І, Калоян и Борил от Асеновата династия на Трапезица предоставени му от проф. Константин Тотев.

Професорът разказва за Дворецът на асеновци, че:

"Двореца на първите български владетели от Второто българско царство е огромен средновековен замък – от онези, които ще се появят в Европа, след като се върнат там кръстоносците, прогонени от Саладин, и започнат да строят това, което са видели на изток – в България, Византия и Близкия изток. И ще повтарят като изоглавени „Екс Ориенте лукс” (от Изток идва светлината). Само че в Европа днес реставрират замъците на кралете си, а нашият вече трета година се руши.

Великотърновци пишат отчаяни писма, че при един природен катаклизъм замъкът ще се стовари върху главите им. Иначе за туризъм във Велико Търново мислят. Спечелиха проект за 6 милиона лева за влакче–асансьор, което да качва туристите на върха, и го изпълниха. Само че на върха няма нищо.

Всъщност има - недовършена крепостна кула, недовършена музейна сграда, 19 основи на църкви, „защитени” от прогнили дървени бараки и рушащ се замък на пет български царе, възстановили Българската държава и превърнали я във велика европейска сила.

Възможно е тук да е приел властта и да е резидирал две–три години и Иван Асен ІІ (1218 – 1241), докато изгради новия център на властта на Царевец. Дворецът е на голяма за времето площ (700 кв. м) и се издига на 4-5 етажа. Запазен е до 6-8 м височина (нещо твърде рядко у нас), изграден е от камъни, споени здраво с хоросан."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост 1

    0 0 Отговор
    Този професор, не знам какво толкова му намират и защо така е нарочен от медиите ? Нищо не виждам в него и не блести и с особени познания, дори напротив когато го слушам или чета негови изказвания...всеки път ще каже някоя гениална тъпня, която те кара да се усъмниш , дали по скоро не е професор на прасетата в кочината на село ! Та "професора" значи каза в случая че, към 12-14 век кръстоносците видели, минавайки (не случайно!) от тук как се строят крепости, почесали са по главата па си рекли,,,въъйй глеай глеаййй кви убави работи тука... брей, бреййй тия булгари бреййй...дай да ги копираме!? Аха тъй значи, тц тц тц ъъ....абе ей... "професор" Б. Димитров хайде малко по сериозно бе че, сме нация тъпи овце...овце сме ама не всички ... все пак си сложен на виден пост там, поне по скромно, мълчи си там нещо така да му мяза !!!
  • 2 Павел

    0 0 Отговор
    До Гост 1, хайде седни да почетеш малко книги, че след това коментирай Средновековие:)

    Коментиран от #3, #4

  • 3 гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Павел":

    Каква средновековна литература...? коя....нашата, родната, българската ли, за да съм смешен като тебе.... не мерси !!! То когато четеш нашата история излиза че, сме центъра на вселената....всичко сме открили първи ,във всичко има наш отпечатък, всички президенти/ки са ни роднини..... ей я малко реализъм, да погледнем нещата в очите по би ни помогнало да преоткрием националната си същност и самосъзнание отколкото да се заблуждаваме в някаква грандиозна, величайша ни натъкмена и нагодена история тип... "Македонският синдром"....!
    Къде видя на това голо поле тази огромна крепост тая шмат.а "професора" ми Б. Димитров ...? къде го прочете, средновековна рисунка или скица ли, "снимка" ли видя....основи като основи ли изкопа, къде са му големите каменни блокове необходими за една наистина голяма и устойчива крепост от типът за който говори...? ...откраднати !!!...да добре...ама къде са къщите наоколо построени от тези блокове... е няма ! И какво има едно голо тепе със купчина дребни камъчета с които децата си играят на замерянка...! Укрепление, циркви или някакви постройки навярно е имало да но, "огромен средновековен замък"...за чудо и приказ...пфффф излага се !
  • 4 гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Павел":

    Павле, второто Българско царство е във феодалния строй приятелю, чел си ама не си обърнал внимание на най-важното, какво пише на кориците им ! Предводители и пълководци на кръстоносните походи са биле графове, принцове, крале...мисълта ми е добре че, все пак са видели, та да излезнат и те от бунгалцата и кошарите в които са живели дотогава та да построят замъци и те заживеят като бели хора значи!