Отидете към основна версия

12 478 6

Машина на времето: Ретро музеят във Варна е открит

  • машина на времето-
  • ретро музеят-
  • варна-
  • открит-
  • ретро-
  • музей
Снимка: БТА

Ретро музеят във Варна отвори врати за първите си посетители. Уникалната експозиция, дело на 10-годишен труд и много любов, беше открита днес от своя създател - 44-годишният варненски бизнесмен Цветан Атанасов, съобщи "Варна утре".

Започнал с реставрацията на една кола, Цветан постепенно събрал и възстановил огромния брой експонати, които от днес вече имат своето постоянно място върху 4000 кв. м площ на първия етаж в Гранд мол. Колекцията е толкова голяма, толкова детайлна и подредена с изключителен вкус и перфекционизъм, че е невъзможно да се обиколи набързо. Уникалният за България, а и света музей пази спомените на няколко поколения българи, живели в епохата на социализма. Това не е социалистически музей обаче, уточнява Цветан Атанасов. Това е ретро музей на живота в България от 1944-1989 година. Всички артефакти са заредени с носталгия по едно по-добро време - годините на нашето детство. "Надявам се, че един ден и съвременните деца ще имат какво да съберат в музей и за какво да си спомнят с любов", казва още колекционерът. Подготовката на откриването е била повече от тежка - поредица от безсънни нощи. "Имаме още много неща да покажем, но това ще става постепенно", каза Атанасов. Голяма част от ценните предмети са дарени от хора, вдъхновили се от самия него.

В грандиозната изложба място са намерили не само Брежнев и Димитров, а и Тодор Колев, Невена Коканова, Висоцки, Баш-майсторът и "Диамантената ръка".

Музеят в цифри:
* Над 50 автомобила и над 15 мотоциклета
* 25 фигури от силикон в цял ръст
* Хиляди предмети от бита

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ретро музей отваря врати

    На дата, знакова за десетилетията, на които е посветен - Деня на труда 1 май, във Варна отваря официално врати уникалният за България „Ретро ...
    01.05.2015
    3 876
    7