Last news in Fakti

1 Май, 2015 17:17 12 398 6

Машина на времето: Ретро музеят във Варна е открит

  • машина на времето-
  • ретро музеят-
  • варна-
  • открит-
  • ретро-
  • музей
Машина на времето: Ретро музеят във Варна е открит - 1
Снимка: БТА

Ретро музеят във Варна отвори врати за първите си посетители. Уникалната експозиция, дело на 10-годишен труд и много любов, беше открита днес от своя създател - 44-годишният варненски бизнесмен Цветан Атанасов, съобщи "Варна утре".

Започнал с реставрацията на една кола, Цветан постепенно събрал и възстановил огромния брой експонати, които от днес вече имат своето постоянно място върху 4000 кв. м площ на първия етаж в Гранд мол. Колекцията е толкова голяма, толкова детайлна и подредена с изключителен вкус и перфекционизъм, че е невъзможно да се обиколи набързо. Уникалният за България, а и света музей пази спомените на няколко поколения българи, живели в епохата на социализма. Това не е социалистически музей обаче, уточнява Цветан Атанасов. Това е ретро музей на живота в България от 1944-1989 година. Всички артефакти са заредени с носталгия по едно по-добро време - годините на нашето детство. "Надявам се, че един ден и съвременните деца ще имат какво да съберат в музей и за какво да си спомнят с любов", казва още колекционерът. Подготовката на откриването е била повече от тежка - поредица от безсънни нощи. "Имаме още много неща да покажем, но това ще става постепенно", каза Атанасов. Голяма част от ценните предмети са дарени от хора, вдъхновили се от самия него.

В грандиозната изложба място са намерили не само Брежнев и Димитров, а и Тодор Колев, Невена Коканова, Висоцки, Баш-майсторът и "Диамантената ръка".

Музеят в цифри:
* Над 50 автомобила и над 15 мотоциклета
* 25 фигури от силикон в цял ръст
* Хиляди предмети от бита


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миседниш накура

    1 0 Отговор
    БРАВО,нека продължи да се разраства
  • 2 Попа

    2 0 Отговор
    Хубаво е , но за съжаление само социалистически таралясници.Друго щеше да е ако имаше поне една американска кола.Да речем някой стар Дюзенберг.Или един хубав Кадилак от 60 те.

    Коментиран от #4

  • 3 Слушател

    1 0 Отговор
    Браво.Уникално.Дано и държавата да му помага на този човек,защото такава голяма експозиция изизсква много средства.Дано да пребъде започнатото и да радва хората и за напред.
  • 4 ккк

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Попа":

    " Това е ретро музей на живота в България от 1944-1989 година" -Къде по-точно се вписва кадилак ? Айде като няма какво да кажеш,не ръси глупости.
  • 5 VLK

    1 0 Отговор
    браво браво браво останали са о6те истински българи в тази страна евала.
  • 6 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Яко е, много съжалявам, че нямам възможност да го посетя.... ако може пуснете още малко снимки на колите и моторите.