Отидете към основна версия

2 747 0

Показаха загубен шедьовър на Цанко Лавренов

  • показаха-
  • загубен-
  • шедьовър-
  • цанко лавренов

Творбата носи името „Габрово 1847 година - първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България", 1968 г.

Снимка: Орлин Огнянов

За първи път пред родна публика Фондация „Цанко Лавренов”, съвместно с Национален дворец на културата, показа запазената оригинална рисунка на отдавна загубения шедьовър на живописеца Цанко Лавренов. Творбата носи името „Габрово 1847 година - първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България", 1968 г.

„Литературен клуб „Перото“ се превърна в експозиционна зала, в която е изложена само една мащабна и въздействаща творба“, каза д-р Людмил Веселинов – член на Борда на директорите, който приветства присъстващите от името на изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. „За всички нас е важно тази творба да бъде намерена и въведена в научна употреба, тъй като доста години тя липсва на изследователите на Цанко Лавренов“, допълни още той.  

„Търсим платното, за да не бъде то изгубено за българската история и култура, а още по-хубаво би било, ако успеем да го включим в нашето голямо издание. Надявам се, и много ми се иска, тази история да продължи в Габрово, защото ние имаме да разкажем още много неща за Цанко Лавренов“, сподели Лаврен Петров, управител на фондацията. Той изказа своите благодарности към НДК в лицето на г-н Боршош, за прегърнатата идея и за възможността рисунката да бъде представена.

Картината е изработена по поръчка на завод „Подем“ – Габрово. Преди да бъде направена, Цанко Лавренов е изработил рисунка, която е досущ като оригинала. Посрещната е с огромни адмирации, не само от завода, но и от целия град. Лавренов рисува Габрово с толкова любов, внимание и вдъхновение, както го прави и с родния Пловдив.

В предстоящите месеца се очаква да бъде представено и книжното издание свързано с Цанко Лавренов, посветено на 120-годишнината от рождението му.

Всеки желаещ може да посети и изложбата в „Софийска градска художествена галерия“, озаглавена „Между модерното и канона“, където е представен Цанко Лавренов.

Историята на картината и нейното изчезване е повече от интересна. През средата на 60-те г. на ХХ в. Цанко Лавренов получава поръчка за нея от завода „Подем” в Габрово. Темата за построяването на първата гимназия в България не е избрана случайно, тъй като този момент е един от най-знаковите исторически епизоди в историята на града. Резултатът е изключителна картина, на която е отредено специално място в тогавашния завод.

За съжаление, след промените в политическата система в началото на 90-те, следите на творбата се губят безследно.

Цанко Лавренов е роден на 24 ноември 1896 г. в гр. Пловдив. През 1916 г. завършва Френския католически колеж „Свети Августин”, след което посещава частно рисувално училище „Св. Ана” във Виена (1921 – 1922 г.). През 1925 г. пътува из Италия.

Първата работа, която му носи известност, е акварелната рисунка „Иконописец” от 1926 г., изпълнена в традицията на средновековната миниатюра. Скоро след нея се появяват и първите пейзажи от Стария Пловдив и Рилския манастир, създадени в споменатия вече стил. Пейзажите от Рилския манастир поставят началото на един дълъг манастирски цикъл, връх, в който са творбите от престоя му в Света Гора (1935 – 1936 г.). Освен като художник, Цанко Лавренов през целия си живот се изявява и като художествен критик. В периода 1964-1967 г. урежда самостоятелни изложби в Прага, Будапеща, Варшава, Западен Берлин и Москва.

Умира на 18 октомври 1978 г. в град София.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини