Отидете към основна версия

1 533 0

Впечатляващо емоционално преживяване

  • изложба-
  • крипта-
  • тал
Снимки: М. Богданова ©

„Впечатляващо емоционално преживяване” така може да се опише с три думи изложбата на фотографката Дафна Тал „Вечна вяра. Православието в Светите земи”. Столичани и гости на София имат възможността да я разгледат в Криптата на Храм-паметник „Александър Невски” до 22 декември.

За специалистите изложбата е поднесла неочаквано научно откритие. На втори план в някои от фотографиите са открити икони дело на известния български зограф от началото на XIX в. Димитър Зограф от Самоков. Досега не е бил известен фактът в научните среди, че Димитър Зограф е работил за йерусалимските църкви.

„Една изложба, която разкрива свят изпълнен с вяра, светлина, много традиции и едновременно с това проправящ път към вечните истини в нашия живот”. Това каза по време на откриването Слава Иванова, директор на Националната галерия.

Изложбата отвежда посетителите на едно пътешествие в красотата и спокойствието на Светите места, които са толкова известни от Библията и от Новия Завет. Отвеждат ги във вътрешния свят на православната църква и хората, които служат на вярата. „Вътрешният свят на героите на изложбата отива отвъд това, което може да бъде описано визуално. То е дълбок свят на вяра и ценности, които в днешно време са подложени ежедневно на изпитание. Тук в България винаги ще споменаваме специалната роля на църквата и на нейните лидери Митрополит Кирил и Стефан, която играят при спасяването на еврейската общност в България от ужасите на Холокоста”, каза посланикът на Израел в България, Ирит Лилиан.

По много скромен начин Тал предава посланието за любов и толерантност на всеки от нас. Тя насърчава хората да наблюдават не само детайлите в картините, но и емоциите, които те създават и също така да погледнат дълбоко в сърцето си и да се запитат как гледат на другите, които са толкова далече и толкова близо.

„За мен беше невероятно, магическо изживяване да прекарам известно време със свещените и с монахините. Само ще надникнете в това невероятно изживяване, тъй като местата са много на брой и разнообразни. Наследството на религията е много богато. Така, че се опитвам само да ви покажа едно много малко изживяване на религиозната тема”, каза на свои ред авторката на фотосите Дафна Тал.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини