Отидете към основна версия

2 720 1

Кукери шестват из Пиринско

  • кукери-
  • банско-
  • благоевград

Кукерски фестивал в първия ден от новата година се проведе в община Банско. Жители и гости на курортния град се събраха на площада, за да се насладят на българските традиции и обичаи.

Кметът на Банско Георги Икономов откри кукерските игри и поздрави всички присъстващи по случай новата година, предаде благоевградската информационна агенция „Е-79”.

Най-малките участници в кукерските игри сурвакаха кмета за здраве и много успехи през новата година. Празникът продължи с много настроение, а площадът се оказа тесен, за да събере жители и гости на Банско, дошли да се порадват на уникалния български обичай.

Кукерите от различни квартали на Благоевград също спазиха традицията и се стекоха към центъра на града, за да прогонят и тази година злото и да донесат плодородие и берекет. Още от рано звънците и хлопките на кукерите събудиха квартал „Струмско”, където от години с нетърпение се очаква надиграването на групите в центъра на квартала.

В традиционните кожени костюми и с оригинални маски кукерите от ромската махала се превърнаха в атракция преди малко по главната улица „Тодор Александров”. В кукерското шествие имаше участници от 4- до 50-годишни.   

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини