Отидете към основна версия

1 616 0

Eдинственият по рода си „Да обичаш Винсент”

  • киномания-
  • художник-
  • ван гог

Две международни продукции с българско участие в състава си ще видят зрителите на тазгодишната Киномания.

Първата е уникалният анимиран филм „Да обичаш Винсент”, пресъздаващ живота и смъртта на един от най-великите художници за всички времена – Винсент Ван Гог, чрез анимирани рисунки, сътворени в стила на големия артист. Нестандарният и абсолютно иновативен подход предизвика фурор на световните фестивали. На Киномания ще го видим 26 ноември от 19:00 часа в зала 1. Това ще е единствената прожекция на филма, в рамките на фестивала.

Над 62 000 маслени рисунки са използвани за създаването на продукцията, по която работят 124 художници от цял свят в продължение на цели 6 години. Те създават 65 000 кадъра, с помощта на 3000 литра маслени бои, като всеки отделен кадър от готовата анимация е картина (12 в секунда). Всеки от художниците предварително преминава специално обучение, за да рисува в стила на големия майстор. Сред творците е и българската художничка Елизабет Христова, която описва работата си по проекта като „тотална обсесия”.

Детективският сюжет а ла film noir е извлечен от многото писма на художника, а озвучаващите актьори са избрани според приликата си с персонажите от картините на Ван Гог.

Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Кобела и Хю Уелчман. Продукцията е вдъхновена от писмо на самия Ван Гог, написано малко преди смъртта му, в което той казва, че „не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си”. Филмът вече спечели редица фестивални награди и със сигурност ще е сред фаворитите за „Оскар” тази година.

Другото заглавие с родно участие, което също заслужава да се види, е копродукцията между Литва, България и Полша – „Чудо”.

Операторската работа във филма е поверена в ръцете на Емил Христов, който отново доказва майсторството си, допринасяйки за тъжната и същевременно смешна меланхолия на филма. Освен него, от българска страна са и продуцентите от филмова къща „Геополи” в лицето на Павлина Желева.
„Чудо” е с режисьор Егле Вертелите и вече беше представен на фестивала в Торонто, в програмата „Откритие”. Историята е за Ирена, фермерка в малко градче в посткомунистическа страна, която е пред банкрут. Ненадейно тя намира благодетел в лицето на красив американец, който сякаш е отговор на всички нейни молитви. Зрителите на Киномания могат да видят „Чудо” в кино „Люмиер Лидл”на 22 ноември от 18:30 часа”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Снимка на Ван Гог се оказа... на брат му

    Снимка, считана за портрет на Винсент ван Гог като млад, се оказа на неговия брат Тео, установиха експерти от музея на Ван Гог в Амстердам, предаде АР ...
    30.11.2018
    3 480
    1