Отидете към основна версия

3 993 7

15 декември 1853 г. Ражда се Александър Густав Айфел

  • айфел-
  • кула-
  • творец-
  • инженер

Все пак творбата на Айфел за Световното изложение през 1889 г. го обезсмъртява

На 15 декември 1853 г., във френския град Дижон се ражда знаменитият инженер Александър Густав Айфел. Той издъхва на 28 декември 1923 г. в Париж.

Между тези две дати той остава в историята с редица свои творби. Едни от знаковите са символите на Париж и Ню Йорк.

Символът на Америка – Статуята на Свободата – отчасти дължи появата си на Айфел. През 1881 г. инженерът разработил за нея рамката, която поддържа творбата на скулптора Фредерик Огюст Бартолди.

Александър Айфел получил образованието си в Централната школа по изкуствата и занаятите в Париж.

В духа на своето време инженерът строи железопътни линии, гари, мостове и виадукти. Айфел издигнал въртящият се купол на обсерваторията в Ница. Той е автор на един от парижките универсални магазини “Бон Марше”. Сградата е проектирана през 1876 г. и с нея се поставя нова епоха в архитектурата, в която сградите започнали да се украсяват с функционални метални елементи и стъкло.

Скандал с корупция застигнал и Айфел. Причината е, че той е работел като инженер в Панамското дружество. Айфел дори бил обвинен във вземане на подкуп в размер на 19 милиона франка, от фиктивни сделки

През 1883 г. той е бил осъден на две години затвор и глоба. Но касационният съд отменил присъдата, поради давност.

Все пак творбата на Айфел за Световното изложение през 1889 г. го обезсмъртява. Строителството започва през 1887 г. и продължило повече от 2 години. Височината на кулата е 317 метра, а много години тя останала най-високото чудо в света, докато през 1903 г. в Ню Йорк не бил издигнат небостъргачът Емпайър стейт билдинг.

Айфел е автор и на книги по аеродинамика, в които е описал резултатите от изследванията си в тази област. През 1920 г. Александър Айфел дори подарил лабораторията си в Отее на френското правителство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини