Отидете към основна версия

29 828 14

Червените жени на Намибия

  • намибия-
  • химба-
  • племе-
  • африка-
  • червени жени-
  • култура

В продължение на много години древното племе „химба” привлича фотографи от цял свят в яловия североизток на Намибия. Дори и да не запомните как се казва полу-номадската общност, няма как да забравите поразителния й външен вид. По-специално, това са червените жени на Намибия. А за мнозина и емблемата на цяла Африка.

Те са боядисани от главата до петите в червено и всяка сутрин задължително се мажат със специална паста от мазнина, масло и червена охра.

Има много теории как се е зародила тази уникална традиция, обобщава Си Ен Ен. Докато някой твърдят, че жените така пазят кожата си от слънцето, други считат, че намазката има хигиенична цел и пази представителките на нежния пол от насекоми.

Жените - „химба” пък смятат, че е естетическо да бъдат целите в червено. Червеното е идел в представите на химба – това е цветът на кръвта, а от там на живота, както и на земята –безплодната пустиня. За разлика от тях, мъжете им не са охрени.

Тази традиция се е запазила в продължение на много векове, въпреки войни и суши, въпреки икономическото развитие на страната и проектите за строителство.

Химба са отворена за външни посетители общност. Обичаите им могат да се видят в малкото село Омарумба, където живеят едва 20-тина представители на племето под наставленията на лидера си Хикуминуе Капика. Племето обаче иска малки подаяния за гостоприемството си – кафе, чай, олио за готвене, парични дарения.

В Намибия има между 30 000 и 50 000 химба. Племето се препитава с развъждане на едър рогат добитък, овце и кози. Често се молят да дъжд, тъй като теренът е изключително безводен. Разделението е стриктно – жените ги доят, мъжете ги извеждат на паша.

Най-важната част от селището им е т.нар. „свещен огън”, наричан „окуруво”, който винаги трябва да гори. Чрез огъня, символ на предишните поколения, се осъществява връзката с бога им – Муруку. Свещеното огнище може да гледа само към входа на шатрата на вожда на племето.

Вождът твърди, че редовно сяда край пламъците, за да разговаря с предците на племето. „Молим се да дойде дъжд и говедата ни да се размножават”, обяснява той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини