Отидете към основна версия

16 437 8

Пропаднал път разкри римска гробница

  • дебелт-
  • път-
  • римска гробница
Снимка: Средец нюз

Пропаднал път край Дебелт късно снощи отвори нова гробница. Разрушението е предизвикано от огромен циментовоз по време на ремонтни дейности. Открити са два антични гроба, но още снощи иманяри са ги ограбили. Вече има назначена охрана от община Средец, каза за бургаското онлайн издание Gramofona.com кметът Иван Жабов. От кой век е появилата се гробница ще могат да кажат археолозите, които се очаква да започнат работа в понеделник.

Това е римска зидана гробница с мраморни плочи, най-вероятно от 2-3 век”, каза пред Фокус Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Гробницата е открита при пропукване на пътна настилка.

„Човекът, чиято къща е точно срещу входа на гробницата, си позволява самоволно да прави разкопки. Той е възрастен, много добре знае, кого е трябвало да потърси”, каза Вагалински. 

Дебелт е един от най-големите археологически обекти на България. Това е римски град с най-висок ранг колония, което означава, че се копира директно от Древен Рим, като организация и планировка. Основан е 70 година след Христа от римски пенсионирани войници, легионери. На Балканите има само 15 римски колонии, три, от които попадат на българска територия, като най-ранната от тях е Дебелт. Там е разкрито много – има римска баня, римско светилище, укрепителна система. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини