Last news in Fakti

6 Юли, 2012 18:57 16 361 8

Пропаднал път разкри римска гробница

  • дебелт-
  • път-
  • римска гробница
Пропаднал път разкри римска гробница - 1
Снимка: Средец нюз

Пропаднал път край Дебелт късно снощи отвори нова гробница. Разрушението е предизвикано от огромен циментовоз по време на ремонтни дейности. Открити са два антични гроба, но още снощи иманяри са ги ограбили. Вече има назначена охрана от община Средец, каза за бургаското онлайн издание Gramofona.com кметът Иван Жабов. От кой век е появилата се гробница ще могат да кажат археолозите, които се очаква да започнат работа в понеделник.

Това е римска зидана гробница с мраморни плочи, най-вероятно от 2-3 век”, каза пред Фокус Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Гробницата е открита при пропукване на пътна настилка.

„Човекът, чиято къща е точно срещу входа на гробницата, си позволява самоволно да прави разкопки. Той е възрастен, много добре знае, кого е трябвало да потърси”, каза Вагалински. 

Дебелт е един от най-големите археологически обекти на България. Това е римски град с най-висок ранг колония, което означава, че се копира директно от Древен Рим, като организация и планировка. Основан е 70 година след Христа от римски пенсионирани войници, легионери. На Балканите има само 15 римски колонии, три, от които попадат на българска територия, като най-ранната от тях е Дебелт. Там е разкрито много – има римска баня, римско светилище, укрепителна система. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хайде честито

    0 0 Отговор
    и да не забравят да почерят шофьора на циментовоза!
  • 2 SuperMan

    1 0 Отговор
    И още в същата нощ са я ограбили. :0

    Коментиран от #4

  • 3 SYS-KEEPER

    0 0 Отговор
    ave hora tova e pozor
  • 4 Иванчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "SuperMan":

    Но вече има охрана.
    След дъжд качулка.
  • 5 bosshoss

    0 0 Отговор
    LAPKAITE LAPKAITE IMALO E PREDI NAS STE IMA I SLED NAS
  • 6 димитър пенчев

    0 0 Отговор
    mi koi glupak navremeto e stroil varhu grobnicata ? zashto ne se popitate sami i da vidite kolko mnogo arhetekturni obekti sa zalicheni prosto ei taka ot nqkoi umnik
  • 7 българин

    0 0 Отговор
    Точно и аз това си мислех! През комунистически време са зазидвани, пределно ясно е! Иначе България е древна земя и тук има история и то голяма!!!
  • 8 истината е доста по-сложна

    0 0 Отговор
    Не се чудете кой "умник" е заличавал историческите и архитектурни ценности на България ... това хич не е плод на случайно малоумие, а целенасочена съветска политика от миналото, в която Българската много по велика история и древна култура е трябвало да бъде омаловажена и заличена, защото не може да има "по-велик" от руския народ, дето едва Петър І е направил от тези диваци нещо като нация ...забравихте ли как руснаците развиват теорията, че Ломоносов е измислил азбуката им и забравиха, че християнската култура са приели от България, страна на древна култура, цивилизации, а не на прости и руски селяндури ... и не се лъжете, че са дошли да ни "освободят" от турско робство ... дошли са да заменят едно робство с друго, дето ни е претопило и унищожило май много повече ... първо руско, после и съветско... дето казва Стефан Цанев : "аман от освободители". И не случайно Стамболов е бил русофоб, имал абсолютното основание и аргументи. А проблемът с Македония идва не само от сръбското влияние, а и от така наречените тъпи сталински теории за "нациите" и по това време са преследвани българските патриоти, които са защитавали тезата че македонците са българи, значи пак "братската руска" обич и благодарност, че сме им дали култура се е проявила в задушаваща мечешка прегръдка... та не се чудете, че българската история е бетонирана и заличавана съвсем умишлено години наред. А това, че веднага са ограбили гробницата е плод на дългогодишната национална деградация, която също е плод на целенасочени действия от външни интереси, подпомогнати разбира се от местни мизерници, които са някоя и друга жълтица са готови да продадат и майка си.