Last news in Fakti

10 Юли, 2012 14:29 1 338 0

Некрополът в Дебелт - цял погребален комплекс

  • дебелт-
  • некропол-
  • гробница

 

Откритият в петък следобед некропол в центъра на село Дебелт с двата гроба всъщност е цял погребален комплекс, съобщава онлайн изданието Бесове.бг.

71-годишният пенсионерът Алекси Черкезов разказва пред изданието, че е намерил само кокали и пръст. Копал съм само с лопата, посочва Черкезов.

Той не е бил арестуван, нито разпитван в полицията, тъй като през цялото време е имало достатъчно свидетели от комшиите. Инцидентът е станал около 15,30 часа в петък. Бетоновоз возел около 3 тона строителен материал за изливане на плочата на нова къща на съседа му Костадин Петров.

„Бетоновозът направи маневра малко по-надолу по улицата – точно пред моята къща и там хлъц, падна в дупка и зейна отгоре едната плоча. Като си тръгна бетоновоза – аз и комшията, и неговият син си викаме това трябва да го оградим с камъни, някоя кола да не хлътне. Взех лопатата и един лост, с кирка не съм копал и така изровихме кокалите. Взе ги директорката на музея Красимира Костова“, казва дядото, който живее в колиба, това е родното му място.

Много бил чувал за историята и за иманярите, но той досега такова нещо не е бил виждал.

Директорът на музейния резерват „Деултум” Красимира Костова посочва, че находката е повредена, открихме мозайка и друга керамика.

Едва след експертизи ще може да се прецизира датата на находката.

Село Дебелт се очертава като едно от селищата в областта, което може да привлича туристи с историята на местността, смята бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков. Той, заедно с кмета на Средец Иван Жабов бяха в селото вчера и разгледаха гробницата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА