Отидете към основна версия

12 324 15

Откриха скални рисунки, показващи животни, изчезнали преди 12 000 години (СНИМКИ)

  • пещера-
  • пещерен човек-
  • пещерни рисунки-
  • рисунки-
  • животни-
  • древни култури-
  • древна цивилизация-
  • колумбия

Рисунките са открити по скални стени в тропическата гора в Колумбия

Десетки хиляди картини от ледниковата ера, открити върху лице на скала, хвърлят светлина върху живота на хората и животните от преди 12 500 години. Една от най-големите колекции в света на праисторическо скално изкуство е открита в амазонската тропическа гора, предава trafficnews.bg.

В проект, под името „Сикстинската капела на древните“, археолозите са открили десетки хиляди картини на животни и хора, създадени преди 12 500 години по скални стени, простиращи се на почти 13 километра в Колумбия.

Датирането им се основава отчасти на техните изображения на вече изчезнали животни от ледниковия период, като мастодонта - праисторически роднина на слона, който не е бродил из Южна Америка от поне 12 000 години. Има и изображения на палеолама, изчезнала камила, както и гигантски ленивци и коне от ледниковия период.

Всички тези животни са били виждани и рисувани от някои от първите хора, достигнали до Амазонка. Техните снимки дават поглед към една изгубена, древна цивилизация. Мащабът на скалните рисунки е толкова огромен, че ще отнеме поколения, за да бъдат изучени.

Откритието е направено миналата година, но досега се е пазело в тайна, тъй като е заснето за голяма поредица на Channel 4, която ще бъде прожектирана през декември: "Мистерията на джунглата: Изгубени кралства на Амазонка".

Мястото се намира в Serranía de la Lindosa, където заедно с националния парк Chiribiquete са открити и други скални изкуства.

Освен това върху картините има изключително интересни мотиви като хора, скачащи с нещо, силно наподобяващо бънджи.

Хосе Ириарте, който е професор по археология в Университета Ексетър и експерт по Амазонка и предколумбийската история, споделя снимките от уникалното откритие.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.

Свързани новини