Отидете към основна версия

2 317 11

Започват честванията по повод 118 години от Илинденско-Преображенското въстание

  • илинденско-преображенското въстание-
  • унибит

УниБИТ представя изложба, която е експонирана в музея на Петрова нива

Снимка: Архив

Днес започват официалните, национални чествания по повод отбелязването на 118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание (1903).

Ежегодно те се организират от община Малко Търново и Съюза на Тракийските дружества в местността Петрова нива. Важен момент от честванията през тази година е участието на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), който представя подготвената от екип от преподаватели, докторанти и студенти изложба, посветена на Странджанската епопея, която е експонирана в музея на Петрова нива.

Изложбата е резултат от дългогодишните партньорски взаимоотношения и сътрудничество в областта на науката и културата между УниБИТ, Община Малко Търново и Исторически музей "Проф. Александър Фол" и е реализирана във връзка с научноизследователски проект „Иновативен модел за изследване и социализация на Странджанското книжовно-документално културно наследство“, по Договор ДН05/5 от 14.12.2016 г., финансиран от Фонд „Научни изследвания“ при Министерство на образованието и науката.

Екипът от преподаватели, докторанти и студенти, съвместно с уредниците на музея и с любезното съдействие на проф. д.и.н. Светлозар Елдъров изготвиха изложбата, която включва общо 40 табла, които разказват предисторията, самия ход на въстанието, както и последиците от него. Изложбените табла съдържат богат текстови, снимков и архивен материал, представящ образите на голяма част от войводите, подвойводите и смъртните дружини, отдали живота си за каузата за освобождение на изконните български територии в Тракия и Македония.

Домакин на събора е кметът на община Малко Търнова г-н Илиян Янчев. Очаква се на Националния възпоменателен събор да присъстват Президентът на Република България г-н Румен Радев, Вицепрезидентът - г-жа Илияна Йотова, представители на тракийските дружества, културни дейци, общественици, наследници на тракийци, както и много други граждани от цялата страна.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини