Отидете към основна версия

3 896 0

Най-продаваната жива художничка продължава да твори от психиатрията (СНИМКИ)

  • художничка-
  • психиатрия-
  • психиатрична клиника-
  • рисунки-
  • яйои кусама-
  • възраст

Арт терапиите спасяват живота на Яйои Кусама, която на 93 години продължава да твори, но живее в психиатрична клиника

Японката Яйои Кусама е най-продаваната жива художничка в света. От 70-те години на миналия век тя живее в психиатрична болница, пише bTV. Днес Кусама е на 93 години и все още продължава всеки ден да рисува.

Някои от последните ѝ творби са представени в нова изложба „Яйои Кусама: от 1945 г. до днес“ в музея M+ в Хонконг. Това е най-голямата ретроспекция на нейното изкуство в Азия извън родната ѝ страна.

Картини за милиони долари

Кусама е известна със своите характерни скулптури от тиква и картини с точки, които често се продават на търг за милиони долари.

Тя се радва на все повече успехи през последното десетилетие. Билети за нейните инсталации Infinity Mirror Room се разпродават в музеите по целия свят.

„Рисувам всеки ден. Ще продължа да създавам свят, изпълнен с благоговение пред живота, прегръщайки всички послания за любов, мир и вселена“, споделя Кусама пред Си Ен Ен.

Нейната история обаче е история на трансформация. Японката доказва силата на изкуството да лекува травмите и припомня, че творческите пориви са по-могъщи от демоните на депресията.

Консервативност и липса на подкрепа

Яйои Кусама е родена през 1929 г. в провинциалния град Мацумото и от малка знае, че иска да бъде художник. Тя показва своите влечения към естествените форми и присъщите за нея точки. Твърди, че именно тях е видяла във видение.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини