Отидете към основна версия

2 151 11

Дъжд се изсипа след молебен в с. Воден (ВИДЕО)

  • село воден-
  • дъжд-
  • порой-
  • молебен за дъжд-
  • берекет-
  • мюсюлмани-
  • молитва-
  • община първомай-
  • пловдив

Господ чу молитвите на мюсюлмани и християни - на всички, които дойдоха на молебена за дъжд, здраве и берекет в село Воден

Снимка: Оля Ал-Ахмед

С молебен за дъжд, берекет и здраве изпратих горещия юли в родопскито село Воден, обл. Пловдив, община Първомай. Ритуалът е традиционен за селата в Източните Родопи, но тази година бе възстановен след прекъсване от 3 години заради пандемията. Тази година молебенът се проведе под сянката на липите и дъбовете в двора на местното училище, което събра жителите на село Воден в Източните Родопи и многобройни гости от съседните села и градове.

Поляната бе запълнена с гости постлали одеала и седнали в семеен и приятелски кръг - гледка, която не може да се види в града. Хората си общуваха с приятели и съседи, които не виждат всеки ден поради трудния ежедневен селски труд от ранна сутрин до смрачаване. Сборът на молебена бе чудесна възможност за това. Поседнали на одеалата под гъстата сянка на дърветата местните и гостите си приказваха и обменяха поздрави.

С встъпителна молитва, предхождаща основната такава започнаха ходжите молебена. Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели и мюфтията на Асеновград Осман Осман дадоха начало на ритуала.

Близо три часа продължи молебенът за дъжд, ходжите се редуваха в четене на молитвите, които прозвучаха главно на литературен арабски език, а някои от тях бяха дублирани и на турски. Краят на ритуала бе изключително вълнуващ. Всичките ислямски духовници се обърнаха на изток. Присъстващите стават задължително и също се обръщат на изток, а ръцете в китките са сведени надолу в знак на смирение пред Всевишния и "заземяване" - дъждът от небесата на падне на земята.

Изключително силна бе молитвата повтаряна многократно на арабски език от двамата мюфтии. Свещенният Коран не може да се превежда от всеки, но по съдържание молитвата гласеше следното : "Господи, прати ни силен дъжд на земята и на реколтата. Удостой ни с твоята милост и благословия / араб. - барака, тур. - берекет / !"

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини