„Много е важно, да създадем култура на хранене и в нашите деца и да ги научим да подбират това, което ядат, за да нямат здравословни проблеми след 20 години”. Това каза днес при старта на Първата национална кампания за култура на хранене Иван Манчев, вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи. „Най-добрият показател за това, дали се храним здравословно, е как се чувстваме и как изглеждаме. Трябва да се замисляме за произхода на храната, която ядем и всеки ден да отделяме по половин час за здравословен обяд, а не да набиваме сандвичи набързо”, допълни той.
Над 60% от българите не обръщат внимание каква храна консумират. Менюто им не е здравословно. Лошите хранителни навици и некачествените продукти не водят само до дисконфорт и наднормено тегло. Те причиняват заболявания на стомашно-чревния тракт – стомашни киселини, язвените болести и други.
Национална кампания „Културата на хранене – избор при стомашни киселини” се организира от „Софарма” АД. Тя ще се проведе в София, Варна, Пловдив и други градове на страната.
Поддържането на хармоничен баланс на тялото е препоръчително да се вземат под внимание следните правила при хранене:
1. Не пийте течности по време на хранене, а ако Ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки.
2. 20-30 минути преди хранене изпийте чаша сок или изяжте някакъв плод.
3. Избягвайте употребата на сладки неща след или между отделните хранения.
4. Картофите и оризът не са препоръчителна гарнитура към месото и рибата.
5. Яжте месо не повече от два пъти седмично, по възможност на скара, печено или варено.
6. Откажете се от консервите, концентратите и полуфабрикатите, съдържащи много сол иконсерванти.
7. Включете в менюто сурови плодове и зеленчуци, фибри и ядки.
8. Пийте повече вода (1.5-2 литра дневно).
9. Винаги закусвайте сутрин, а вечерята спокойно може да пропуснете.
10. Човек се чувства сит 20-30 минути след като се е нахранил.
11. Няма добри и лоши храни, важното е да се поддържа оптимален баланс на храненето.