Отидете към основна версия

1 603 2

Москов: Парите на Фонда за лечение на деца не са харчени оптимално

  • петър москов-
  • фонд за лечение на деца

Решението за финансиране на даден пациент вече се взема от обществения съвет към Фонда

"Имало е и двойно финансиране за едно и също нещо и старото ръководство на Фонда за лечение на деца не е харчело парите по най-оптималния начин". Това каза здравният министър Петър Москов пред парламентарната комисията по здравеопазване по-рано през деня.

Москов защити промените, които са били направени от новото ръководство на Фонда. Той посочи, че новият правилник на институцията е ускорил сроковете за разглеждане на документация и одобрение за финансиране. По думите му така се гарантира и прозрачност на всяко негово действие.

Министърът обясни, че вече е въведено правило всяко лечебно заведение да предоставя на Фонда информация за стойността на даден консуматив. По думите му така ще се избегне съществувалата досега практика за двойно финансиране.

Москов подчерта, че решението за финансиране на даден пациент се взема от обществения съвет към Фонда. Реалното финансирането обаче на практика ще става след предоставянето на документите от страна на болниците към Фонда.

Новоназначеното ръководство обаче също попадна под критиката на родители и членове на обществения съвет към фонда. Обвиненията са за забавяне на решения за болни деца, необосновани откази за лечение в чужбина, както и непрозрачност в решенията. Това доведе и до няколко протеста и настояване за нови оставки.

Министърът Москов обяви, че от ноември ще функционира новият сайт на Фонда. Той ще разполага с обновен регистър. Родителите на децата да могат да следят всяка стъпка от процедурите. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини