Отидете към основна версия

5 093 3

Пийте кафе за дълъг живот

  • кафе-
  • дълголетие-
  • рак-
  • кофеин
Снимка: Shutterstock

Благотворният ефект от консумацията на кафе, който отдавна е оспорван, бе потвърден от две нови изследвания, едното от които е извършено в 10 европейски страни, а другото - в САЩ.

Тъй ката става въпрос за наблюдателни изследвания, не се доказва наличие на причинно-следствена връзка, предупреждават авторите им, както и независими експерти.

Консумацията на около 3 чашки кафе дневно, включително безкофеиново, изглежда осигурява по-дълъг живот, сочат резултатите от европейското изследване. То обхванало 520 000 мъже и жени над 35-годишна възраст, чието здравословно състояние било следено 16 години.

Констатирахме, че по-голямата консумация на кафе е свързана с по-малък риск от смърт вследствие на каквито и да било причини, по-специално в резултат на сърдечносъдови заболявания и болести на храносмилателната система, заяви Марк Гюнтер от Международната агенция за онкологични изследвания.

Това е най-широкомащабното европейско изследване за ефекта от консумацията на кафе върху здравето и продължителността на живота. Кафето е най-консумираната напитка в света - ежедневно се изпиват 2,25 милиарда чашки кафе.

Изследването хвърля също светлина върху възможните механизми, свързани с благотворния ефект от кафето. То съдържа голямо количество антиоксиданти, които играят важна роля за предотвратяване на ракови болести, поясняват учените.

Изследването в САЩ обхванало над 185 000 души на възраст между 45 и 75 години за 16-годишен период. Авторите му открили връзка между по-голямата консумация на кафе и по-малкия риск от смърт вследствие на сърдечносъдови, респираторни и бъбречни заболявания, рак и диабет. Хората, които изпиват една чашка кафе дневно били с 12 на сто по-малък риск от смърт по време на изследването в сравнение с онези, които не пиели кафе.

Рискът от смърт бил с 18 на сто по-малък за консумиращите две чашки кафе дневно. Както и в европейското изследване, ефектът бил сходен при консумация на безкофеиново кафе.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Сутрешното кафе е важно за паметта

    Хората по-трудно запомнят нова информация, ако не са изпили сутрешното си кафе, съобщи в. Daily Mail, позовавайки се на австралийски учени. Копнежъ ...
    10.09.2017
    2 159
    2
  • Ходете бързо за дълъг живот

    Хората, които ходят бавно, са изложени на повишен риск от ранна смърт, съобщи в. Metro. Проучване на университета в Лестър откри връзка между скоро ...
    03.09.2017
    2 160
    1
  • Който иска да отслабне, не трябва да пие...

    Който иска да отслабне, на всяка цена трябва да спре кафето, тъй като кофеинът изостря глада за сладко, установиха американски учени, цитирани от в. D ...
    27.08.2017
    6 919
    3