Отидете към основна версия

1 953 2

Внимание! Почистващите препарати са опасни за белите ни дробове

  • почистване-
  • почистващи препарати-
  • жени-
  • белодробни проблеми-
  • заболяване-
  • бели дробове-
  • астма-
  • продължително излагане
Снимки: shutterstock

Ежедневно излагаме здравето си на риск, като в някои случаи дори не подозираме за това. Ново изследване, проведено от група норвежки специалисти, предупреждава за още една опасност, която може сериозно да навреди на здравето ни - чистенето.

Авторите на проучването предупреждават, че домакините и жените, работещи като професионални хигиенистки, които ежедневно използват почистващи препарати, застрашават здравето на белите си дробове, пише британският вестник Express.

Екипът от университета на Берген е установил, че химикалите в препаратите за почистване, като амоняка например, могат да увредят белодробната мембрана и да отслабят функциите на белите дробове в дългосрочен план.

Изследователите базират своите констатации върху данни от наблюдението на повече от 6200 жени и мъже на средна възраст 34 години, събирани в продължение на две десетилетия.

Учените са отчели определени показатели при принудително издишване — принудителен жизнен капацитет (FVC) и обем на принудителното изтичане за 1 секунда (FEV1), за целите на своето изследване. Специалистите установили, че спадът в показателите е по-бърз при жените, които чистят у дома и още по-бърз при професионалните хигиенистки, в сравнение с жени, които не практикуват подобна дейност.

Екипът сравнява неблагоприятният ефект върху белите дробове на професионалните хигиенистки с този при дългогодишни пушачи.

При мъжете не е отчетено подобно увреждане, което се обяснява с факта, че те по-рядко посягат към препаратите за почистване у дома и рядко се срещат мъже, работещи като професионални хигиенисти.

Сред жените, които редовно използват почистващи препарати, са отчетени и повече случаи на заболявания като астма.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини