Отидете към основна версия

37 101 24

Можете да понижите кръвното си без лекарства! Ето как (ГРАФИКИ)

  • хипертония-
  • лекове-
  • природа-
  • кардиолози-
  • високо кръвно-
  • кръвно налягане-
  • хранене-
  • здраве

Кардиолози споделят най-добрите средства, дадени ни от природата, с чиято помощ да се справите с хипертонията

Снимки: shutterstock

Хипертонията или устойчиво повишаване на кръвното налягане е едно от най-разпространените заболявания в днешно време. По данни на НСИ около 2 милиона българи страдат от някаква форма на хипертония. Това неминуемо се отразява на качеството на техния живот.

Високото кръвно е един от водещите рискови фактори за смърт в световен мащаб, като от Световната Здравна Организация (СЗО) изтъкват, че това състояние е свързано с редица сърдечно-съдови и други заболявания, които всяка година отнемат милиони животи.

Хипертонията често пъти се развива без никакви симптоми и човек не осъзнава, че рискът, да бъде повален от инсулт или инфаркт, е много по-висок.

Всички познаваме добре класическите препоръки на лекарите при лечение на хипертония — намаляване на количеството сол в храната, консумиране на повече свежи плодове и зеленчуци и редовно мерене на кръвното. Наред с всичко това повечето хипертоници трябва да приемат и лекарствени медикаменти, за да се справят с това опасно състояние.

Важно е да се поддържа здравословно тегло, да се спортува активно, да се ограничи или напълно да се спре алкохолът, тютюнопушенето и кофеиновите напитки.

Според експертите най-полезните храни, за намаляване на кръвното налягане, са зелените листни зеленчуци, заради високото си съдържание на калий, който помага на бъбреците да отделят по-лесно и ефективно солта в урината.

В диетата на един хипертоник трябва да присъстват основно храни, богати на калций, калий и магнезий, защото понижават кръвното налягане.

Зеленчуците и плодовете са основен източник на калий.; калцият пък се съдържа в киселото мляко и сиренето; магнезият присъства в състава на зрелия фасул и граха, картофите, кафевият ориз, доматите, бананите, различните видове ядки и семена.

Сред продуктите, които кардиолозите препоръчват най-силно, са маруля, зеле, броколи, репи, спанак, рукола, кейл и манголд.

Включвайте зелените листни зеленчуци в менюто си толкова често, колкото е възможно. Сервирайте ги като отделно ястие или гарнитура към основните ястия, а защо да не ги пасирате и консумирате под формата на така модерните смутита.

Други важни храни, които трябва да присъстват в хранителния режим на хора, страдащи от високо кръвно налягане, са рибата и боровинките. Малките сини плодчета са с богато съдържание на антоцианини, които ефективно се борят със симптомите на хипертония. Същият благотворен ефект оказват и мастните киселини в рибата.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини