Отидете към основна версия

8 645 17

Находки на 5 века, открити в стар замък, преобръщат историята на... (СНИМКИ)

При реставрацията на австрийския замък били открити над 3000 средновековни артефакта, а някои от тях поставят под съмнение някои исторически факти

Снимка: Shutterstock

Мери Фелпс Джейкъб е сред най-важните имена в историята на дамското облекло. Тя е иноватор, който с изобретението си, успява коренно да промени живота на жените през далечната 1914 г. Мери Фелпс Джейкъб е призната за създателката на модерния сутиен, за който първа получава патент.

Преди появата на нейното революционно бельо, което днес може да се намери във всевъзможни размери, форми и модели, единственият избор на дамите били корсетите. Поне така се смяташе до неотдавна.

Невероятна находка, открита в древен австрийски замък в Източен Тирол, доказа на света, че сутиените не са точно аксесоар от епохата на 20-ти век, а датират много по-отдавна. По-точно от преди повече от 500 години.

Но не само формата и кройката правят това откритие изумително. Този древен сутиен бил украсен с дантела, което доказва, че това петстотингодишно бельо е дело на дизайнер, който е вложил не само майсторство, но и естетическа мисъл в творението си.

Сутиенът вървял в комплект с чифт бикини, също украсени с дантели.

Бельото, датиращо от времето, когато Леонардо да Винчи създава своите невероятни творения, било открито по време на реставрирането на замъка Лангберг в Източен Тирол.

Сутиенът, открит в тайна ниша в един от сводовете на замъка, е само една от над 3000-те находки, на които се натъкват реставраторите по време на работата през 2012 г.

И макар времето да е оставило своя отпечатък и състоянието на комплекта да е далеч от добро, това женско бельо много наподобява дизайна на модерния сутиен и доказва, че не само е по-старо, отколкото се смяташе до сега, но е било и доста "секси".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини